Skrot, smuts och en jäkla massa eld

FILMEN

Rammstein måste väl ändå vara det största tyska bandet som slagit igenom utan att sjunga på engelska. I alla fall är de det största metalbandet. Metal förresten, Rammstein har nästan minst lika många influenser i sin musik från den tunga synthmusiken, men det är väl ändå som ett headbangsvänligt metalband man får sortera dem.

"Völkerball" finns i ett antal utföranden, se Tre saker, och denna recension avser den "enklare" varianten av släppet där vi får både en DVD och en CD.

DVD:n innehåller bitar från fyra konserter. Först ut är en konsert från Nimes i Frankrike och den visas i sin helhet, ca 100 minuter lång. Det är ganska lätt att förstå varför Rammstein valde att ha just den här konserten i sin helhet då det verkar varit en enorm stämning på plats. Det är vansinnigt mycket folk i publiken, jag uppskattar det till närmare 50 000 och showen bandet bjuder på är förstås fullskalig så det räcker.

Scenbygget är som taget ur en apokalyptisk framtidsvision där skrot och smuts samlats ihop och använts. Detta går igen i medlemmarnas utseende och kläder.

Det förekommer trots det ett par "klädbyten", främst för sångaren Till Lindemann. I kanniballåten "Mein teil" släppar Till in en stor kokande gryta på scenen och har själv på sig kockmössa. I grytan gömmer sig keyboardisten Christian Lorenz som mot slutet av låten jagas brinnande runt scenen av en galen Till. Detta blir oerhört komiskt eftersom Christian är långt ifrån så musklig som Till är.

Och i paradlåten "Rammstein" kommer han in med en mystisk ställning på överkroppen som sen visar sig ha ett syfte när Till skjuter eld ur händerna. Det är mycket eld och ännu mer eld i showen, det är ju en gimmick Rammstein skaffade tidigt.

I slutet av konserten, under en delvis tveksam Depeche Mode-cover på "Stripped" får ordet "publikhav" en ny betydelse då basisten Oliver Riedel sätter sig i en gummibåt (!) och flyter runt ett tag på publikens händer...

Näst ut på DVD:n är fyra låtar från Brixon Acadamy i London, inspelade under tre dagar. Showen är den samma men däremot kan man säga att själva filmandet är lite mer djärvt och annorlunda jämfört med Nimes-konserten. En kamera känns som den är mitt ute i publiken vilket förstås bidrar till en viss närvarokänsla. Hela stycket känns lite mer rockvideo än livekonsert vilket alls inte är något negativt.

Sen stannar vi Tokyo under två låtar, bland annat en ännu roligare variant av "Mein teil". Rena buskisen!

Sista stoppet är i Moskva och i bookleten står det bara "Special" i stället för en låtlista. Vad det handlar om är ett framförande av låten "Moskau" på Sport Complex Olympski varvat med lite bilder backstage och under en skivsignering. Återigen är det sjukt mycket folk på plats och på skivsigneringen figurerar allt från barn, militärer och tanter. Ytterligare ett bevis på Rammstein är galet stora.


EXTRAMATERIALET

En CD med 75 minuter från Nimes-spelningen ingår i paketet, och även om det känns lite överflödigt i och med att hela konserten finns på DVD:n så är det ju bra för de som vill höra konserten någon annanstans än i TV-soffan.

I ett par andra utgåvor av "Völkerball" finns det mer bonus, se nedan.


TRE SAKER

1. "Völkerball" finns i en special edition där ytterligare en DVD med två dokumentärer om sammanlagt 90 minuter ingår. Det finns också en limited edition där ytterligare en live-CD samt en bok ingår.

2. "Nimes"-konsertens stora höjdpunkt är den coola låten "Los", som till större delen är akustisk. Då krymper Rammstein ned scenen en smula i och med att trummisen Christoph Schneider kommer ned och får spela på ett mindre trumset.

3. I David Lynch "Lost highway" kommer Rammsteins låt "Rammstein" in vid ett ganska oväntat tillfälle i filmen. Jag är övertygad om att detta hjälpte bandet en bit på vägen.


ANDERS JAKOBSON (2006-12-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal music
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Live-CD med 16 låtar från Nimes-konserten.
RECENSERAT DENNA DAG (4/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA