Svensk folkfest när den är som bäst

FILMEN

Vem kunde tro att Gyllene Tider, 25 år efter att de startade skulle spela inför nästan 60 000 människor på Ullevi i Göteborg? Vem trodde att de skulle ses av nästan 500 000 människor under sommaren 2004? Inte många.

Hur som helst, för att fira Gyllene Tiders 25-årsjubileum gav sig gruppen ut på en sommarturné som skulle komma att slå alla rekord. Föga förvånande släpptes det senare samma år också en DVD från turnén.

På DVD:n får vi se klipp från samtliga konserter även om tyngdpunkten med all rätt ligger på just Ullevispelningen. Den är historisk och förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

Det smått fantastiska med just denna turné är att den inte enbart var en återförening med alla gamla hits. Gyllene Tider hade nämligen också innan sommaren gått in i studion och spelat in en ny skiva, "Finn fem fel". Det betyder alltså att vi får klassiker som "Flickorna på TV2", "(Hon vill ha) Puls" och "Sommartider" men samtidigt nya låtar som "En sten vid en sjö i en skog" och "Tuffa tider (för en drömmare)".

Några reflektioner som man gör när man ser konserterna är att…

…bandet är otroligt bra samspelta trots att det var en hel del år sedan de turnerade sist. Åtta år tidigare turnerade de med Återtåget och innan dess under tidigt 80-tal.

…hur man än vrider och vänder på det så är det Per Gessle som är den stora stjärnan. Visst de andra är otroligt bra musiker och fyller sin funktion perfekt i Gyllene Tider men ändå, Gessle är den som glänser.

…man har på ett otroligt effektivt sätt lyckats kombinera Gyllene Tider av idag med Gyllene Tider från 80-talet. Titt som tätt dyker det upp filmsnuttar från 80-talet på stora bildskärmar och under "(Hon vill ha) Puls" får vi se klipp från 80-talet synkade med bilder från turnén. Genialiskt!

"Gyllene Tider - GT25 Live - En scen på en plats i en stad" är ett mycket bra komplement för oss som var där och samtidigt ett måste för alla som inte var där.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av klipp från inspelningen av nya skivan "Finn fem fel" och från repetitionerna och genrepet inför turnén.

Tyvärr är det ganska korta inslag och jag kommer på mig själv med att önska att det fanns mer.


TRE SAKER

1. Jag hade förmånen att se Gyllene Tider under turnén och det var helt fantastiskt. Något som var roligt att se var att publiken var mellan fem, sex år och ända upp till 50, 60. Det är sådant som kallas folkfest!

2. "Gyllene Tider - GT25 Live - En scen på en plats i en stad" är förmodligen en av de längsta titlarna som existerar på en DVD. Nu spelar ju inte det så stor roll men det måste ha varit bökigt när man marknadsförde DVD:n.

3. 2009 fyller Gyllene Tider 30 år, törs man hoppas på en ny turné? Troligen får vi klara oss utan men det kostar ju inget att hoppas…


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-20)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2004
Bolag: EMI
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Från Finn fem fel-inspelningen, rep & smygpremiär på Hotel Tylösand
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA