Sommaren 2007 är här igen!

FILMEN

Kan en sommar vara komplett utan en turné signerad Per Gessle? Inte enligt mig i alla fall. Sommaren 2007 var han ute på vägarna med sin nya CD "En händig man" i bagaget och jag hade äran att se honom live i Örebro.

Nu, nästan ett halvår senare, kommer DVD:n som en solstråle i det mörka Decembersverige. Under lite drygt en och en halv timme flyttas vi tillbaka i tiden. Tillbaka till de där ljusa sommarkvällarna, tillbaka till de varma sommarnätterna, tillbaka till den där kvällen då Gessle kom till stan och spelade skjortan av oss.

Per bjuder på en salig blandning ur sin låtrepertoar. Han spelar låtar från tiden med Gyllene Tider och han spelar låtar från sina svenska skivor. Vi får hits som "Juni juli augusti", "En händig man", "Gå & fiska", "Tycker om när du tar på mig" och naturligtvis "Sommartider". Faktum är att man i stort sätt får räkna upp alla låtar som spelades om man vill få med alla hits. Det är nämligen svårare att hitta en dålig Per Gessle-låt än tio bra.

Med sig på turnén har Per Clarence Öfwerman (klaviatur), Mats MP Persson (medlem i Gyllene Tider) & Christoffer Lundqvist (gitarrer), Helena Josefsson (kör), Magnus Börjeson (bas) och Jens Jansson (trummor). Att dessa människor är bra musiker råder det ju inget tvivel om men snacka om guldkorn han hittat i form av Helena Josefsson! En mer entusiastisk person blir det nog svårt att hitta. Hon verkar genuint överlycklig att få vara med på scen och hon gör verkligen skäl för sin närvaro. Se bara på hennes insatser i låtar som "När alla vännerna gått hem" och "Om du bara vill". Hur bra som helst.

Konserten på DVD:n är turnéns sista och tar plats i Stockholm. Gessle själv är på toppenhumör, publiken är hur taggade som helst, stämningen är på topp och jag inser med glädje att känslan från i somras infinner sig redan under första låten. Sommaren 2007 är här igen!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består bland annat av en videodagbok med inslag från i stort sätt varje stopp på turnén. Den ger en mycket intressant inblick i vad som hände runt och utanför scenen och en gissning är att Per snart kommer att få massvis med Romerska bågar skickade till sig. Kolla klippen så förstår ni vad jag menar. Inte mindre än 20 kortare klipp får vi och det enda som saknar är en "spela alla" knapp.

Vi får även se musikvideon till "En händig man" och det första jag slås av är att jag nog aldrig sett den tidigare. Borde inte den ha spelats sönder på TV? För övrigt är det en mycket snygg video.

Vi får också en skön version av "När vi två blir en". Den är akustisk och framförs på klarinett. Det var för övrigt denna som spelades i konsertens inledning.


TRE SAKER

1. Det enda som jag saknar lite under konserten är några engelska låtar från "Son of a Plumber" skivan. Det hade inte gjort något om han slängt in en eller två engelska låtar bland de svenska.

2. För inte så länge sedan släpptes boken "Att vara Per Gessle" av Sven Lindström. Se till att inhandla den om du inte redan gjort det. En mycket bra bok om Per Gessle.

3. Låten "Sommartider" känns nästan som en signaturmelodi till den svenska sommaren. Visst det finns fler sommarlåtar men finns det någon bättre? Jag tror inte det.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-05)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: EMI
Tema: Musik
Ljud: DTS 5.1
Bild: 16:9
Extramaterial:
Videodagbok av Jens Jansson, En händig man (video) & När vi två blir en (klarinett) ljudspår.
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA