Öga mot öga med sig själv

FILMEN

"Expositionen är den del av en berättelse som presenterar nödvändiga upplysningar. Den brukar beröra vad som sker, vem som gör det, var det sker och när det sker." (Källa: Wikipedia)

I "Looper" råder det ingen brist på exposition. Här får vi hela tiden lära oss om vad som pågår i filmen men det handlar bara om välbehövd information och inte några scener där någon James Bond-skurk förklarar alltihop. När det handlar om science fiction så ser jag knappast det som någon nackdel att man får all information serverad.

I en nära framtid (år 2044) har samhället rasat ihop en smula. I en lite mindre nära framtid, typ ytterligare 30 år senare, har samhället rasat ihop ännu mer och maffian styr. Man har även uppfunnit tidsmaskiner som illegalt används för att göra sig av med problematiska personer. Personerna skickas tillbaka i tiden och när de väl dyker upp avrättas de direkt av en så kallad looper. Joseph Gordon-Levitt spelar Joe, en av många loopers som gör sitt jobb utan att ställa några frågor. Det är ett smutsigt jobb, men det ger pengar och maffian i framtiden får folk att försvinna totalt spårlöst.

Livet rullar på tills en av Joes kollegor (Paul Dano) misslyckas med en avrättning då han får höra information från framtiden som är orovarslande. Än värre blir det när Joes framtida jag (nu spelad av Bruce Willis) dimper ned framför honom och lyckas rymma. Joe bryr sig föga om... eh... sig själv och vill bara sköta sitt jobb, men framtids-Joe har ett eget uppdrag, nämligen att hitta den person som i framtiden växt upp till att bli den onda ledaren Rainmaker för att på så sätt förändra framtiden. Det blir en kamp mellan de båda versionerna av Joe.

"Looper" har ett upplägg som jag gillar och jag är även lite förtjust i - hur konstigt det än kan låta - den dystopiska framtid som skildras i historien. Regissören och manusförfattaren Rian Johnson ("Brick", "The Brothers Bloom") har inte tagit till några överdrifter, men ramlar ändå in i en klassisk fälla. Det finns svävande motorcyklar i filmen och jag förstår inte riktigt varför svävande fordon ska vara så viktigt i framtidsskildringar... Ett annat inslag är en telekinesimutation som drabbat större delen av befolkningen, och som definitivt har en viktig roll i filmen.

Gordon-Levitt går i mitt tycke från klarhet till klarhet och för varje film han gör suddas den där bilden av den valpiga tonåringen i "Tredje klotet från solen" bort, även om det inte var någon roll han ska skämmas för. Jag menar bara att det är kul att se "barnskådespelare" avancera och börja ta seriös plats i filmvärlden.

Vill man ha lite klassisk actionunderhållning med en scifitwist är "Looper" en perfekt film.


EXTRAMATERIALET

Jag blir lite förvånad över att mycket av extramaterialet handlar om musiken i filmen. I tre separata featuretter - som av dess format att döma ursprungligen bör ha publicerats som videobloggar innan filmen kom ut - avhandlas olika aspekter av musiken, eller närmare bestämt hur musiken gjordes. I stället för traditionella instrument samplades verkliga ljud och skruvades om till rytm- och melodiinstrument. Varje "blogg" avslutas med en komplett låt från soundtracket. Som musikintresserad går jag verkligen i gång på detta intressanta inslag.

Ett par traditionella bakomfilmer, som delvis innehåller samma information, avhandlar historien, de två Joe och framtidsvisionen i filmen. Välgjorda och lagom långa men jag förstår inte riktigt varför så mycket återanvänds. En separat film handlar om tidsresedelen av historien, vilka regler som gäller etc.

En animerad trailer, som jag inte förstår poängen med, och inte mindre än 40 minuter bortklippt/alternativt material avslutar extramaterialet. Ett litet minus för att de bortklippta scenerna inte är i kronologisk ordning och ett litet minus till för att extramaterialet inte är textat alls.


TRE SAKER

1. "Det var värst vad lik Joseph Gordon-Levitt är Bruce Willis" tänker jag först innan jag ser att någonting hänt med hans utseende. Det är gammal hederlig make-up-teknik som används, men Gordon-Levitt studerade även Willis i detalj för att göra illusionen tydligare. Synd att han - och alla - missade att Willis är vänsterhänt...

2. Jeff Daniels spelar en man från framtiden som färdats tillbaka i tiden för att hantera hela loopergrejen, och gör som alltid ett mycket stabilt jobb.

3. Allra störst avtryck gör en liten kille som heter Pierce Gagnon som spelar en speciell karaktär i filmen. Gagnon är oerfaren och ser ut att ha mjölktänderna i behåll, men gör en av de otäckaste rollerna jag sett på ett bra tag...


ANDERS JAKOBSON (2013-01-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35.1
Extramaterial:
Field Recordings: Time Machine, Percussion: A Day in the Life, Melodic Instruments: Revelations, Animated Trailer, The Two Joes, Looper: The Future From the Beginning, New Future Old School, The Science of Time Travel, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA