En otrevlig historia

FILMEN

"The last house on the left" är en riktigt otrevlig historia. Det hela börjar med att Mari och Paige följer med Justin, en kille de just träffat, till hans motell för att röka hasch. Vad de inte vet är att Justines farbror Francis och hans fars flickvän Sadie just fritagit Justins pappa Krug och samtidigt brutalt mördat två poliser. De är nu efterlysta och blir inte direkt glada när de ser Mari och Paige i deras motellrum. För att de inte ska tjalla tar de dem med sig när de drar vidare.

Osäkra på vart de ska hamnar de i skogarna kring det sommarhus som Maris föräldrar har. Egentligen skulle även Mari vara där men då familjen fortfarande sörjer hennes brors bortgång för ett år sedan orkade hon inte tillbringa kvällen med mor och far utan hamnade istället på Justins motellrum, något hon nu ångrar bittert. Då Mari hittar bra i området ser hon nu sin chans att fly. Hon lyckas bränna Sadie med bilens cigarettändare och på så vis skapa ett kaos som resulterar i att bilen kraschar. Tyvärr misslyckas flyktförsöket och tjejerna får nu sona ordentligt för det Mari gjort. Paige mördas och Mari våldtas brutalt. När hon sen försöker fly skjuts hon i ryggen och lämnas för att dö.

Gänget flyr sedan undan ett regnväder och hamnar hos just Maris föräldrar som ovetandes om vad de gjort och vilka de är tar emot dem med öppna armar. Rätt vad det är dyker Mari, svårt skadad, upp vid huset och allt ställs på sin spets.

Jag gillar "The last house on the left". Den är otäck och speciellt Garret Dillahunt är mycket obehaglig i rollen som Krug men även Aaron Paul (Francis) och Riki Lindhome (Sadie) gör riktigt bra insatser. Våldtäktscenen är dock både för lång och för brutal för min smak. Visst den fyller sin funktion mer än väl och man formligen hatar Krug efteråt men ändå, den blir lite för mycket och lite för obehaglig.

Som Maris föräldrar John och Emma ser vi Tony Goldwyn och Monica Potter som även de gör väldigt bra rolltolkningar. Man lider verkligen med Emma när hon inser vad som hänt hennes dotter. Men bäst är som sagt helt klart Dillahunt. Han ser verkligen så psykopatisk ut som karaktären han spelar är. Han är perfekt som Krug.

Det som är lite annorlunda med "The last house on the left" och som jag också gillar är att det inte som i vanliga fall är svaga karaktärer som får besök av mördare här. Både John och Emma är starka och bestämmer sig tidigt för att ta sig igenom det helvete de hamnat i och dessutom ge igen. Faktum är att det känns lite som om de hittar tillbaka till varandra (de har glidit ifrån varandra sedan sonens död) och har man som jag en stor dos mörk humor kan man nästan få det till att de gillar att göra vissa saker tillsammans lite för mycket…

Hur som helst så är "The last house on the left" en riktigt bra skräckfilm och det ända jag skulle vilja ändra på är just den utdragna våldtäktscenen. Som motivation för att hata Krug och hans gäng hade den funkat lika bra om den varit lite kortare.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är tyvärr inte mycket att glädas över. Dels får vi lite borttagna scener och dels får vi lite kommentarer om filmen från bland annat Wes Craven och Sean Cunningham men tyvärr är det kort och långt ifrån så informativt som man önskat.


TRE SAKER

1. Detta är en remake av originalet med samma titel som kom redan 1972.

2. Producenten Jonathan Craven, som för övrigt är son till Wes Craven, hade även en lite roll i originalfilmen.

3. Titta extra på scenen där Emma bjuder Francis på vin. Hon häller ur en flaska men ändå har han rött vin och hon vitt. Hur går det till?


HANS-ÅKE LILJA (2009-11-03)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Borttagna scener och Bakom kulisserna
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA