Ännu en hajskräckis att glömma bort

FILMEN

Ibland får jag bara ett behov av att se en hajskräckis trots att jag vet att ingen någonsin kommer att matcha Steven Spielbergs oöverträffade och genredefinierande fullträff. Mycket riktigt gör inte "Shark Night" det heller, men utöver en öppningsscen som påminner om Spielbergs film så finns det inte speciellt många likheter. I stället har hajskräckisen kombinerats med skräckgenrens standardupplägg nummer ett: ungdomar som åker i väg till en ödslig plats där telefonerna inte fungerar och där de träffar otrevliga hillbillys som aldrig träffat en tandläkare i hela sitt liv. Stånk och stön!

Upplägget följer den gamla vanliga mallen. En efter en stryker ungdomarna med när en haj simmar runt i den insjö (!) där de befinner sig för en liten lyxig helgsemester. De ifrågasätter visserligen hur det är möjligt att det kan finnas en haj där och en bit in i filmen kommer det en liten "twist" som ska förklara allt vad som händer, och den är verkligen usel men toppas av ytterligare en twist som är ännu sämre. Manusförfattarna Will Hayes och Jesse Studenberg har inte fått till det, om man säger så.

Men i huvudsak är filmens poäng att skildra unga, lättklädda människor. Till och med tönten i filmen (som föga oväntat är en av de som är kvar sist) är snygg och vältränad. Dialogen är lite oskyldigt fräck och det blir aldrig helt naket, vilket placerar filmen en nivå ovanför "Piranha 3D".

Är det bra då? Njae... Det är visserligen ingen kalkonvarning men det är ingen bra film. En trave klichéer, en rad ologiska scener där det går väldigt enkelt för hjältarna och en del blodiga scener där man fegat bort det värsta slafset. Filmen är inte speciellt minnesvärd, men den innehåller i alla fall en fin och duktig labrador. Alltid något.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två kortare bakomfilmer där den första avhandlar hajarna i filmen som är både mekaniska och digitala. Här måste jag poängtera att båda sorterna är riktigt bra gjorda, så pluspoäng för det.

I den andra filmen hälls det kärlek över regissören David R. Ellis ("Snakes on a plane", "The Final Destination 3D") som förstås är sååå duktig och härlig att jobba med. Okej. Bra att veta.


TRE SAKER

1. Filmen är uppenbart gjord för att ses i 3D då där är ett myller av saker som slängs eller pekas mot tittaren. Någon 3D-version finns inte släppt i Sverige, men går att köpa på blu-ray som importutgåva.

2. Efter filmens eftertexter kommer en "komisk" rapvideo med hela skådespelarstallet där de sjunger om filmen eller något. Känns seriöst.

3. David R. Ellis ville släppa filmen under titeln "Untitled 3D Shark Thriller". Känns också seriöst. Filmen förhandsvisades dessutom inte för media.


ANDERS JAKOBSON (2012-06-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA