Bra tack vare Johnathon Schaech

FILMEN

"Prom Night" känns som ett seriöst försök att göra en ungdomsskräckis. Den har allt en ungdomsskräckis ska ha. Ungdomar, en galen mördare, söta tjejer, killar som försöker få de söta tjejerna i säng, en elak motpol till den helylletjej som är filmens huvudperson och så vidare. Allt finns det där men ändå räcker det inte hela vägen. Med det vill jag dock inte säga att "Prom Night" totalt urusel. Vissa delar av den är riktigt bra och Johnathon Schaech är utmärkt som Richard Fenton, läraren som kärar ner sig i sin elev Donna så till den milda grad att han har ihjäl hela hennes familj.

Tre år senare har han nu rymt och är åter på jakt efter Donna. Det råkar sig inte heller bättre än att just den kvällen han kommer tillbaka till stan är samma kväll som Donna har sin studentbal. Naturligtvis får den lokala polisen nys om rymningen för sent och Donna hinner iväg på balen. När man sedan hittar en stulen bil (med dess ägare död i bakluckan) från samma stad där fängelset ligger på parkeringen utanför balen är krisen ett faktum.

Därefter följer en katt och råtta-lek under en dryg timme och under dess gång faller både skolungdomar och personal offer för Fentons framfart. Vissa delar av filmen är spännande, vissa är rätt förutsägbara och andra rätt ointressanta men då Schaech är riktigt lysande som Fenton förlåter jag ändå de lite sämre scenerna.

Filmens största svagheter är dock dels att Fenton har en förmåga att dyka upp och försvinna bakom ryggen på folk på ett sätt som knappt är möjligt ens för spöken och dels att själva balsalen känns riktigt lågbudget. Det känns som om man inte riktigt haft tillräckligt med pengar kvar när det var dags för rekvisitan.

"Prom Night" får godkänt som nattunderhållning men tyvärr inte så mycket mer. Lite större budget och lite mindre klyschor så kanske den hade lyckats hela vägen, men bara kanske.


EXTRAMATERIALET

Förutom ett gäng kortare dokumentärer som tar upp allt från hur filmen gjordes till hur själva hotellet det utspelar sig i skapades och ett kommentarspår är det de borttagna scenerna som är mest intressanta bland extramaterialet. I stort sätt alla (förutom en där Donna dansar) borde ha fått vara kvar i filmen. De ger en insikt, som man nu saknar lite, till varför Fenton agerar som han gör.

Vi får också ett alternativt slut (som inte skiljer sig så värst mycket från det som finns i filmen) och ett gäng misslyckade scener. Rätt mycket extramaterial för att vara en skräckfilm med andra ord och det gillar jag.


TRE SAKER

1. När Fenton mördade Donnas familj för tre år sedan hade han långt hår och skägg. Nu har han kort hår och skäggstubb och trots att Donna aldrig sett honom sådan ser han ändå ut just så i hennes drömmar, hur går det till?

2. När larmet på hotellet går väljer ändå Donna att åka upp till rummet eftersom hon glömt sin döda mors halsduk där. Känns inte helt logiskt…

3. Ming-Na som en del säkert känner igen från "Cityakuten" dyker upp i en liten roll i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2009-01-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår med regissör och skådespelare, Borttagna scener, Borttagna scener med kommentar från regissör och skådespelare, Alternativt slut med kommentar från regissör och skådespelare, Tabbar och misstag och 6 st minidokumentärer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
THRILLERNA