Den perfekta kuppen som gick fel

FILMEN

Första intrycket av "Armored" är att detta måste vara bra. Efter en snabb titt på omslaget ser man att Matt Dillon, Jean Reno och Laurence Fishburne alla har roller i filmen och det borde ju på något vis sätta en kvalitetsstämpel på filmen eller hur? På grund av detta första intryck är det sen väldigt trevligt att sen se att filmen faktiskt lever upp till förväntningarna.

I filmen får vi följa sex vakter på ett värdetransportföretag som en dag bestämmer sig för att det fått nog. De bestämmer sig för att råna sig själva. Planen är idiotsäker. De gömmer pengarna, fejkar att de blivit rånade och ingen kommer att kunna lista ut att det är de som lagt beslag på de 42 miljoner dollar de fraktade.

Naturligtvis går det inte så lätt som det låter. När de som bäst håller på att gömma undan bytet inser de att någon sett vad de håller på med. Vad ska de göra nu? Ett vittne har sett dem och hela deras plan går åt skogen…

Matt Dillon, Jean Reno och Laurence Fishburne spelar tre av vakterna, de andra spelas av de inte fullt så kända Amaury Nolasco ("Prison break"), Skeet Ulrich och Columbus Short. Kemin mellan de sex funkar dock väldigt bra. De täcker upp hela spektrat från den erfarne Quinn (Reno) till nykomlingen Ty (Short), lite halvgalne Baines (Fishburne) till hjärnan bakom hela kuppen Cochrane (Dillon).

Handlingen är dessutom rätt öppen fram till slutet och det dröjer innan man vet om de ska klara sig eller inte. För även om de i grund och botten är de goda blir de bad guys i samma ögonblick som de rånar sig själva. Detta gör att man slit mellan om man ska heja på dem eller hoppas de får vad de förtjänar.

"Armored" lever definitivt upp till de förväntningar jag hade på den även om karaktärerna ibland kanske är lite väl korkade och agerar innan de tänker. Skådespelarna gör vad man kan förvänta sig av dem, kanske lite till dessutom och manuset håller hela vägen. Det känns genomtänkt och inte helt otroligt, och det gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Tre dokumentärer bjuds vi på förutom ett kommentarspår. De fokuserar på stuntscenerna, kulisserna och lite generellt om filmen. Ingen av dem är speciellt långa eller speciellt ingående men de ger alla en liten inblick i hur filmen skapades.


TRE SAKER

1. I hela filmen finns det bara en kvinnlig roll som har repliker. Hon syns mindre än fyra minuter.

2. Milo Ventimiglia som de flesta säkert känner igen som Peter Petrelli i "Heroes" dyker upp som polis i filmen.

3. Ytterligare ett rätt stort namn dyker upp i filmen i form av Fred Ward som spelar chefen för värdetransportföretaget.


HANS-ÅKE LILJA (2010-07-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD MA 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Intensivkurs: stuntscener, Kuppen planeras: bakom kulisserna, Beväpnade och under täckmantel: produktionsdesignen samt Kommentarspår med filmskaparna och producenten
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA