Djävulskt spel liv och ännu mer död

FILMEN

Obduktioner är sådant som folk tycker är extra obehagligt att se på film, vilket man så klart kan förstå. Det är kanske det mest grafiska exemplet på vår egen dödlighet som finns. Och tycker man inte om att se hur människor ser ut på insidan, ja då ska man hålla sig långt bort från "Pathology".

Huvudpersonen är Dr Ted Grey (Milo Ventimiglia), en ung, mycket lovande patolog som anländer till en rättsmedicinsk skola ledd av Dr Morris (John de Lancie). Det blir direkt dålig stämning för eleverna är oerhört tajta, smått oseriösa, empatilösa och inte alls imponerade av Dr Greys enorma kunskaper. Allra värst är Dr Jake Gallo (Michael Weston) som är gängets ledare.

Men Dr Grey bjuds in och provoceras till att svara på några avgörande frågor. Det hela leder till att Dr Grey blir inbjuden att delta i en smått bisarr lek de övriga läkarstudenterna har där de mördar folk på ett antingen osynligt eller oförklarligt sätt och där de andra ska försöka lista ut hur mordet gått till. En sorts fördjupning i studierna efter arbetstid.

Men för att vara med i leken måste även Dr Grey döda, och snabbt finner han sig djupare i leken än han önskat. Efter thanksgiving ändras förutsättningarna för leken och allvaret blir allt blodigare.

Den här för mig helt okända thrillern är riktigt bra. Otäck stämning, obehagliga scener, en hel del sex och tillräckligt med givande rävspel för att man inte riktigt ska kunna lista ut hur det ska gå. Jag trodde på förhand att jag skulle ha svårt att se Milo Ventimiglia som någon annan än "Heroes"-Peter (även om jag såg honom först i "Rocky Balboa"), men hans karaktär lever och frodas på egna meriter. Michael Weston spelar lite över, men det passar hans maniska karaktär.

Det ska dock poängteras lite extra att det är en väldigt brutal film, inte minst på grund av att karaktärerna så öppet saknar ett samvete. Ledordet är att vem som helst kan dödas, man behöver inget motiv, vilket gör att den skiljer sig från "Dexter", som jag ändå tänker en hel del på. Mest för omgivningens skull.

Hur som helst, en oväntat bra och läskig thriller.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. För att förbereda sig för rollerna fick skådespelarna bevittna ett antal riktiga obduktioner. Det hade de kanske inte räknat med när de bestämde sig för att bli skådespelare...

2. Många thrillers har en tendens att inte riktigt knyta ihop säcken ordentligt, men "Pathology" har ett mycket tillfredsställande, och på sitt sätt, rått slut.

3. Regissören Marc Schölermann är tysk och har bland annat ett antal videos till Scooter på meritlistan.


ANDERS JAKOBSON (2009-05-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA