Tio år senare är det människa mot apa

FILMEN

Filmen inleder med att vi får se hur människorna har smittats av viruset som spreds i förra filmen och hur det nu inte finns många överlevande kvar. Tio år har gått och några av de som överlevt har slagit sig ner i San Francisco. De har kommit på att om de kan laga dammen som ligger intill kommer den att ge dem den ström de behöver för att kunna få ett drägligt liv. Problemet är bara att dammen ligger i ett område som en stor grupp av överlevande apor, ledda av Ceasar, slagit sig ner.

Till en början är stämningen rätt spänd mellan de två grupperna men efter lite medlande bestäms det att människorna ska få gå in och laga dammen om de låter bli att ta med sig vapen och sen lämnar aporna ifred. Men som vanligt i sådana här historier finns det en del som inte riktigt vill tro på den andra sidan och så är det även här. Det finns en människa som smyger in vapen och det finns en apa som gör allt för att ställa människorna i dålig dager.

Det är med andra ord en rätt klassisk historia och man skulle lätt kunna byta ut människa-apa-upplägget till två olika länder eller andra grupper och utan att förlora trovärdigheten i handlingen. För det är ju just att ena sidan består av apor i stället för människor som gör filmen speciell - och lite udda. Det är ju kul att det är just apor men samtidigt blir det ibland lite för mycket när de pratar och rider häst samtidigt som de håller en kulspruta i varsin hand och smattrar på för fullt. Det känns helt enkelt lite för mycket ibland.

Men på det stora hela är filmen underhållande och man har oftast lyckats få aporna riktigt bra. En del ser lite fejkade ut men många ser riktigt äkta och trovärdiga ut. Filmen är drygt två timmar lång, men samtidigt riktigt underhållande.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet finns massor av smått och gott. Bland annat får vi kommentarspår, borttagna scener, bilder och ett gäng dokumentärer som alla beskriver hur filmen spelades in.

Den som jag gillade bäst handlar om hur Andy Serkis (som även spelar Gollum i "Sagan om Ringen"-filmerna) spelar Ceasar. Jo, han spelar faktiskt honom. Han har på sen en massa punkter och en grå kroppsstrumpa som sedan via dator byts ut mot Ceasar. Riktigt intressant att se hur de fick till det.


TRE SAKER

1. Filmen utspelar sig 2026.

2. Detta är mångt om mycket en remake på "Slaget om Apornas planet" från 1973.

3. Denna film inräknad så finns det åtta filmer, en TV-film, en tecknad TV-serie och en TV-serie om "Apornas Planet".


HANS-ÅKE LILJA (2014-11-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Åtta dokumentärer, kommentarspår och borttagna scener.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA