Dryg dagboksförfattare

FILMEN

Åh, tjenare vad jag inte är rätt målgrupp för den här filmen... Vad vi har att göra med är någon sorts amerikansk variant av "Berts dagbok". Likheterna är faktiskt ganska många – huvudpersonen är i ungefär samma ålder som Bert och allting berättas i dagboksform.

Filmen baseras på den första boken i en serie med samma namn. Den finns även utgiven på svenska under namnet "Dagbok för alla mina fans", vilket man ändå måste säga är en ganska märklig översättning, men samtidigt en rätt bra förklaring av poängen med dagboken: Greg Heffley (Zachary Gordon) är nämligen helt övertygad om att han i framtiden kommer att bli rik och berömd och kan hänvisa alla till sina dagböcker om de vill veta hur han blev som han blev. Ja, att Greg har ett gott självförtroende kan ni se på hans t-shirt på omslaget.

Det här är bara en av många osympatiska drag som tilldelats huvudpersonen i filmatiseringen och Greg framstår som en dryg liten skitunge faktiskt, vilket enligt min efterforskning inte riktigt ska stämma överens med den skrivna förlagan och det gör det omöjligt att tycka om honom. Tämligen misslyckat.

Hur som helst: När filmen börjar ska Greg börja i middle school (översättaren struntar i att översätta detta men drar till med "lågstadiet" vid ett tillfälle, men i själva verket handlar det om en variant av högstadiet för årskurs 6-8). Under sommaren har hans klasskompisar antingen växt till sig och blivit finniga monster, eller så har de fortfarande inte lämnat barnstadiet, som hans bästa kompis Rowley Jefferson (Robert Capron). Själv har Greg utseendemässigt inte förändrats ett dugg utan är en liten spinkig grabb fortfarande, men fast besluten om att bli känd och hamna i årsboken vid årets slut.

Det visar sig vara svårare än trott och alla försök slutar i fiaskon. Det går till och med så långt att Rowley blir betydligt mer populär och vänskapen splittras och det tar lång tid och en hel del självrannsakan innan Greg lyckas lappa ihop det hela. En gammal möglig ostskiva är också inblandad.

Uppenbarligen är det här materialet anpassat för barn som inte blivit tonåringar än och det är ju dessvärre ett ganska bra tag sedan jag passade in i den målgruppen och för min del handlar det bara om att tvinga mig igenom de 90 minuterna. Det är varken roligt eller intressant för mig. Jag plockar dock mest behållning från de animerade bitarna av filmen samt åt ett ganska trevligt musikval, men jag kan ärligt säga att den här filmen inte alls är ämnad för mig.


EXTRAMATERIALET

Utöver ett kommentarspår finns det en handfull klipp sorterade som "Deleted diary pages", men det är inte enbart borttagna scener utan även några kortare specialfilmer.


TRE SAKER

1. En uppföljare hade amerikansk biopremiär i mars 2011 och en tredje film har annonserats. Det finns i dagsläget fem böcker och en sjätte på gång så den här serien går att mjölka ett tag till, tills skådespelarna blir för gamla. Huga!

2. Den betydligt mer etablerade barnstjärnan Chloe Moretz medverkar i filmen som en vettig reporter på skoltidningen.

3. Undrar hur mycket pengar Teddybears tjänat på sin låt "Cobrastyle"? Den har enligt Wikipedia varit med i runt 45 filmer, tv-program, reklamfilmer, sportsändningar och dataspel. Den här filmen är en av de 45 förekomsterna.


ANDERS JAKOBSON (2011-03-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Fregley's Scavenger Hunt, Chirag's Trail of Tears, Fregley's Shuttle, Mom drops Greg off at school, Greg and Rowley jump over the wall, Mr Winsky's safety patrol assignment, Mom suggests a friendship card, Greg meets Fregley's Mom, Greg has the cheese touch, Rowley's lost Zoo-wee Mama cartoons, Kommentarspår
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA