Smårolig familjekomedi i krånglig husbil

FILMEN

Bob Munro (Robin Williams) har det inte så lätt. Barnen har växt upp till tonåringar och tycker att pappa är en jobbig tönt. Det blir inte bättre när han tvingas ställa in den planerade semestern på Hawaii för att hans chef på läskföretaget vill att han ska skriva en presentation och hålla den inför en viktig sammanslagning i Boulder, Colorado.

Bob spelar inte med öppna kort mot sin familj och byter sonika ut Hawaiiresan mot en hederlig roadtrip till Colorado i en RV, en husbil. Givetvis startar problemen direkt när han ska köra ut från gatan, och inte går det lättare när husbilen krånglar med både bilbälte, toalett och bromsar.

Men Bob håller skenet uppe mot den utråkade och besviket arga familjen, fast resan blir knappast lättare när de stöter på käcka familjen Gornickle (med Jeff Daniels som klämmig pappa) som har en tendens att dyka upp hela tiden längs med vägarna.

Hur länge ska Bob hålla skenet uppe? Kommer han att fixa presentationen och kommer husbilsresan att få ihop familjen igen?

Så klart den gör - det är ju en amerikansk familjekomedi. Hade filmen gjorts för 15 år sedan hade Chevy Chase gjort huvudrollen, hade den gjorts för fem år sedan skulle Steve Martin spelat Bob. Nu hamnade uppgiften hos Robin Williams och man blir knappast besviken på hans insats. Jag gillar han som bara den - han är en person man skulle vilja umgås med, med risken att bli mentalt förstörd efter en dag.

"Familj på väg" är helt klart smårolig, men jag känner samtidigt att jag inte riktigt tillhör rätt målgrupp för filmen. Det är en klassisk familjerulle som säkert går hem hos de som kan identifiera sig mer med rollerna - medelålders föräldrar och tonåriga barn. Vi som är mitt emellan hade gärna sett lite mer "bett" i filmen.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet finns en riktig höjdpunkt, nämligen en alternativ scen där Robin Williams verkligen blommar ut. I filmen finns en scen där sonen Carl vill spela basket med några större killar. När killarna börjar bråka störtar pappa Bob till hjälp och pratar "modernt tugg" med dem.

I den alternativa scenen får han det att framstå som att Carl är Kung fu-mästare av en hög rang. Munvädret går på Williams så det står härliga till. Att den här scenen valdes bort till fördel för den betydligt tråkigare som hamnade i filmen är smått obegripligt.

Robin Williams improvisationstalang går igenom i extramaterialet. I en "gag reel" med missar, tabbar och flams och trams får man ett litet smakprov hur det kan vara när manuset läggs åt sidan.

Detta fortsätter sedan i en featurette om Hollywoods Hårigaste. Den är en av ett par featuretter om filmen, regissören, skådespelarna etc, och även om detta inte är en traditionell titt bakom kulisserna så gillar jag det faktiskt riktigt mycket. OK, det är lite Hollywood-smör i stil med "Åh, det är så fantistiskt att jobba med X!", men det ger en lite mer personlig bild av folket bakom filmen.

Vidare finns det råfoto från scenen där familjen sjunger var sin låt samtidigt och storyboardjämförelser, och - om man är sugen på det - kommentarspår med regissören Barry Sonnenfield.

Ett klart trevligt utbud, varken för fattigt eller för mastigt.


TRE SAKER

1. Förkortningen RV står i själva verket för "recreational vehicle". Denna titels tillägg "Runaway vaction" ingår inte i den amerikanska originalreleasen, där filmen kort och gott heter "RV".

2. Will Arnett och Tony Hale gör två biroller, vilket givetvis glädjer en "Arrested Development"-diggare som undertecknad.

3. Filmen är en sorts remake på "The Long, Long Trailer" från 1954 där Lucille Ball gjorde en av rollerna. När Bob ska hålla sin presentation gör han en referens till hur hela Amerika samlades runt Lucille Balls paradserie "I love Lucy".


ANDERS JAKOBSON (2007-01-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Sony
Ljud: Dolby digital
Bild: 2.40:1 anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår med regissören Barry Sonnenfield, gag reel, featurettes, RV reveries, Storyboard-to-film comparisons, Alternate scene: Kung fu master.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA