Lysande exempel misslyckad idé

FILMEN

"17 again" hade alla möjligheter att bli en bra film. Idén är rolig och skådespelarna är bra men tyvärr blir det hela så överdrivet att det blir omöjligt att tro på. Och det säger jag om en film man naturligtvis inser redan innan man ser filmen att den inte kommer att vara speciellt verklighetstrogen.

Handlingen är den att Mike, 37 som är på väg att skiljas från sin fru, förlora sina barn och sin befordran, får chansen att bli 17 år på nytt. Han får möjligheten att ta den chans han fick som 17-årig lovande basketspelare men sumpade. Då gav han upp sin chans till en lovande karriär som basketspelare, nu får han möjligheten att göra om allt. Frågan nu är bara om det verkligen är han som är viktigast. Frun är olycklig, sonen är ett mobboffer istället för den populäre basketspelaren han lurat i sin far att han är. Och dottern är tillsammans med skolans buse. Plötsligt är en basketkarriär inte så viktigt längre.

Så långt är allt rätt kul men sen går det utför. Mike (eller Mark som han kallar sig som 17-åring) glider in i skolan som en hjälte men så fort han öppnar munnen låter han som den 37-årige far han är och ingen reagerar. Han förespråkar avhållsamhet, han ger råd och förbud till sin dotter när det gäller skolans buse. Han tränar sonen i basket och hamnar på så vis hemma hos sin fru och behandlar henne som just sin fru och inte som klasskamratens mamma. Och det funkar inte. Det blir överdrivet och det blir konstigt.

Så trots att den unge Mike spelas av Zac Efron och den äldre av Matthew Perry och att båda gör riktigt bra ifrån sig funkar det inte. Filmen hade alla förutsättningar att bli bra men slarvades tyvärr bort . Vad vi istället får är ett lysande exempel på en god idé som fallerar.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är rätt omfattande och funkar nästan bättre än själva filmen. Vi får en obligatorisk bakom kulisserna-film som främst handlar om att de inblandade berömmer varandra. Vi får dock även se lite av hur filmen spelades in mellan allt beröm.

Desto roligare är det då att se bilder på hur de inblandade i filmen själva såg ut när de var 17 samt bortklippta misstag och skratt-scener. Sådant är alltid kul. Dessutom får vi en del scener som klippts bort ur den färdiga filmen vara en är en scen där Zac dansar en massa 80-talsdanser.

Vi får även en funktion som man kan slå på och då få information medan man tittar på filmen, det är allt från information om en viss scen till annan kul information om själva filmen.


TRE SAKER

1. Mikes gamla klasskamrat Ned Gold som nu är miljonär får agera Mikes pappa när han ska skrivas in i skolan och han blir genast kär i rektorn som han senare uppvaktar på de mest bisarra sätten.

2. Lyssna noga på Zac Efron (unge Mike) när han pratar. Han låter otroligt lik en ung Michael Fox.

3. När unge Mike danser med cheerleaders kallar tränaren honom för Vanilla Ice. Problemet är bara det att Vanilla Ice inte slog igenom förrrän ett, två år efter att detta utspelar sig…


HANS-ÅKE LILJA (2009-09-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Ljud: DTS 5.1 HD
Bild: 1080p High Definition Widescreen
Extramaterial:
Zac goes back, "Way Cool" tell-all trivia track, Going back to 17, additional scenes, Zac's dance flashback och breakin' character outtakes.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA