Filmen som utvecklas till något oväntat

FILMEN

Kan en superhjälte vara försupen? Kan han nypa främmande kvinnor i rumpan när de går förbi? Hancock kan! Hancock är nämligen en försupen superhjälte som visserligen hjälper medborgarna i Los Angeles men han gör det varken smidigt eller till deras belåtenhet. Hans räddningar kostar staden en förmögenhet och till slut ber i stort sätt alla honom att fara och flyga.

Hancock bryr sig dock inte. Han lever sitt försupna liv som han vill och tänker minsann inte lyssna på några vanliga dödliga inte. Det är dock innan han träffar Ray. Ray arbetar som mediakonsult och lever på att få folk att gilla personer, företag eller märken. Efter att Hancock räddat honom från att bli krossad av ett tåg, visserligen på bekostnad av ett urspårat tåg och en rad demolerade bilar, erbjuder han sig att se till att Hancock bli älskad av människorna i Los Angeles. Motvilligt går Hancock med på det och förvandlingen från försupen superhjälte till älskad superhjälte har börjat.

Som väntat lyckas Hancock bli älskad av alla… nästan. Rays fru Mary gillar inte alls Hancock. Hon har dock en riktigt bra anledning, de har nämligen ett gemensamt förflutet. Ett förflutet som hon inte berättat om för Ray. Men å andra sidan utspelade det sig för rätt länge sedan…

"Hancock" börjar som en ren komedi men utvecklas halvvägs igenom till något annat. Helt oväntat blir det mer action, drama och framförallt allvar med i bilden. Personligen måste jag erkänna att jag blev rätt förvånad när jag såg filmen även om det var en positiv förvåning. "Hancock" är en riktigt bra film och även om senare halvan blir mer allvarig får man ändå klassa den som en komedi. Den är rolig och jag skrattade högt flera gånger.

Will Smith är perfekt som Hancock och även Charlize Theron och Jason Bateman gör bra ifrån sig som Mary och Ray. Filmens specialeffekter är kanske inte de bästa rakt igenom utan påminner i vissa fall om flygsekvenserna från första "Superman" filmen men detta är inget större problem då "Hancock" i första hand inte handlar om specialeffekter.

Det är med andra ord så är det bara att konstatera att Will Smith nu kan lägga ytterligare en succé i sin resumé.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av inte mindre än 14 korta dokumentärer och även om det låter imponerande känns det lite splittrat. Förmodligen hade man kunnat gruppera ihop fler av dem till lite längre dokumentärer och samtidigt gjort det lite smidigare att titta på dem. Som det är nu är det ett evigt knappande på fjärrkontrollen för att se allt.

Hur som helst, i dessa dokumentärer får vi veta allt vi behöver om "Hancock" och hur den spelades in. Vi får se hur specialeffekterna kom till och vi får se hur man i stort sett animerade hela filmen först för att få en uppfattning om hur den skulle se ut.

Vi får också se hur man fäste en massa små prickar i ansiktet på Will Smith och Charlize Theron för att kunna ge deras animerade stand-in riktiga ansiktsuttryck. Med andra ord är filmen ordentligt dokumenterad även om jag då föredragit lite färre och längre dokumentärer.


TRE SAKER

1. Hela tanken med en försupen superhjälte känns genial. När man sen slänger in Will Smith i ekvationen kan det inte bli annat än succé.

2. En av de roligaste scenerna är när Hancock går runt och berömmer alla för att de gjort ett bra jobb… Ni kommer att förstå vad jag menar när ni ser filmen.

3. Scenen när Hancock kastar iväg en val (ni har säkert sett den i trailern) är faktiskt lika rolig som den verkar i trailern.


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
14 minidokumentärer, bl.a: Superhumans - skapandet av Hancock, Seeing the Future - en detaljerad analys av 8 scener med hjälp av pre-visualization, film och bakom kulisserna-foto, Bumps and Bruises - hemligheterna bakom stuntscenerna, Building a Better Hero - skapandet av specialeffekterna, Suiting Up - historien bakom filmkostymerna och mycket mer...
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA