Starkt drama med fyra parellella historier

FILMEN

I "Babel" får vi ta del av av fyra till synes helt skilda historier. Två amerikanska barn följer med sin barnflicka till Mexico och går på bröllop. Ett amerikanskt par som förlorat ett barn är på semester i Marocko för att läka och vara ensamma. En dövstum japansk flicka jagas av ett traumatiskt minne från när hon hittade sin mamma efter ett självmord, samtidigt som hon kämpar för att bli älskad. Två marockanska barn får ett gevär av sin far för att skydda getflocken från sjakaler.

Hur hänger detta ihop? Jo, en förlupen kula från geväret träffar den amerikanska kvinnan (Cate Blanchett) i axeln. De amerikanska barnen är parets barn och geväret kommer ursprungligen från den japanska flickans pappa.

Jag ska säga direkt att "Babel" är en mycket stark och gripande historia. Det är en handfull människoöden som skildras genom ett filter av misär och elände, för det här är ingen positiv solskenshistoria. Tillbakafärden från det mexikanska bröllopet går bokstavligen åt helvete, den amerikanska mannen (Brad Pitt) blir strandad i en liten by med en hustru som är på väg att förblöda och en buss med turister som hela tiden hotar med att åka ifrån honom. De marockanska barnen får fly hals över huvud med sin pappa och den japanska flickan mår skit mest hela tiden.

Alejandro González Iñárritu (regi) och Guillermo Arriaga (manus) har tillsammans skapat en av de starkaste filmer jag sett på länge. Trots alla de parallella historierna och en spellängd på två timmar och en kvart håller de ihop sin film med oerhörd skicklighet. De är bara ytterligare två exempel på att de mest spännande filmskaparna kommer från Mexico numera.

Skådespeleriet är ypperligt. Förutom de kända namnen Brad Pitt och Cate Blanchett så agerar alla inblandade i världsklass. Det finns helt enkelt inga fel med den här filmen.


EXTRAMATERIALET

Det är lätt att känna sig en smula besviken när det enda extramaterialet är en trailer, men om vill ha mer så får man leta rätt på en "collectors edition" där en 90 minuter lång "making of" finns med på en egen skiva. Den utgåvan är mig veterligen inte släppt i Sverige.


TRE SAKER

1. "Babel" var nominerad till sju Oscarstatyetter, bland annat bästa originalmanus, bästa regi och bästa film, men det blev enbart en gyllene gubbe för bästa musik.

2. En grej som jag stör mig pyttelite på är att Brad Pitt sminkats till att verka äldre än vad han egentligen är med gråsprängt hår och rynkor kring ögonen. Jag tycker det känns aningens onödigt, men det är inget som förändrar min uppfattning av hans exemplariska skådespeleri i filmen.

3. En annan grej som jag stör mig lite mer på är att man aldrig får reda på vad det står på lappen den döva flickan ger polisen i slutet av filmen, även om man ganska lätt kan lista ut vad det står där.


ANDERS JAKOBSON (2007-05-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA