Stort hjärta i orörlig kropp

FILMEN

Mark O'Brien var en poet som tillbringade större delen av sitt liv i en järnlunga då hans kropp var för svag för att hantera en sådan enkel sak som att andas under längre perioder. O'Brien fick polio som sexåring och sedan gav hans muskler upp. Det enda han kunde röra var sitt eget huvud. Det i sig var inget hinder för att han skulle utbilda sig och sedermera bli en poet.

Det här filmen, där O'Brien gestaltas suveränt av John Hawkes är ingen biografi över hans liv, utan startar när O'Brien är 33 år och börjar fundera på kärlek och sex. Han friar till en av sina assistenter som får panik och sticker iväg och O'Brien ventilerar sina känslor för en tålmodig och lyssnade präst (William H. Macy) som försöker vägleda honom efter bästa förmåga. Och när O'Brien blivit tipsad om en sexsurrogat anser prästen att gud nog har överseende med denna otukt, i detta fall.

Surrogaten spelas av Helen Hunt och hon får guida O'Brien in i en värld han aldrig trodde att han skulle få uppleva, men samtidigt påverkas de båda av de sessioner de har tillsammans.

"Mitt längtande hjärta" är helt klart en udda film. Inte konstig, men ämnet är i alla fall ovanligt och jag känner mig snabbt indragen i historien. Samtliga skådespelare gör riktigt bra jobb, även om Hawkes glänser något otroligt när han får agera med så få fysiska medel. Riktigt bra. Jag gillar även hur filmen är klippt där vi växlar mellan så många olika "sessioner" på samma gång - O'Brien med surrogaten, O'Brien med prästen och O'Brien med sina assistenter. Det blir ett effektivt sätt att berätta historien som ger ett bra tempo i filmen.

Man får helt klart en tankeställare av filmen och den är mycket sevärd.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är dessvärre inte mycket att hänga i granen. De två bortklippta scenerna är definitivt inget man saknar i filmen, speciellt inte den ena som är någon sorts drömsekvens, och de korta featuretterna innehåller många och långa klipp ur filmen varvade med skådespelarkommentarer som säger självklarheter. Lite trist faktiskt.

Den enda riktiga behållningen jag får är att regissören Ben Lewin har på sig ett par sjukt roliga hängslen under intervjuerna!


TRE SAKER

1. Dokumentärkortfilmen "Breathing Lessons: The Life and Work of Mark O'Brien" vann en Oscar 1997. Att inte den ingick som extramaterial här är synd.

2. Mark O'Briens essä "On Seeing a Sex Surrogate", som ligger till grund för filmen, finns att läsa på nätet.

3. Filmens originaltitel är "The Sessions" men i bakommaterialet ser man titeln "The Surrogate" på filmklapporna.


ANDERS JAKOBSON (2013-07-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Writer/Director Ben Lewin Finds Inspiration, John Hawkes Becomes Mark O'Brien, Helen Hunt as the Sex Surrogate, A Session with the Cast, The Women Who Loved Mark O'Brien, Theatrical Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA