En inre resa under 94 dagar

FILMEN

Pacific Crest Trail är en vandringsled som i sin helhet går från Mexiko till Kanada och mäter 4 286 km. En rejäl sträcka som tar ordentligt med tid att vandra och lika lång tid att planera. "Wild" bygger på en självbiografi av författarinnan Cheryl Strayed som gick en del av leden som en terapeutisk process för att totalt ändra på sitt liv. I filmen gestaltas Cheryl av Reese Witherspoon.

Filmen berättar parallellt Cheryls vandring 1995 och alla händelser som påverkat hennes liv och ledde fram till beslutet om att släppa allt och i princip helt utan tidigare erfarenheter ge sig på vandringsleden. Detta sker initialt fragmentariskt - en livlig diskussion i en bil återges utan ljud och långt senare ser vi samma scen i igen med ljud och pusselbitarna ramlar på plats. Bit för bit lär vi känna Cheryl och tar del av hennes uppväxt med en hustrumisshandlade far, en sjuk mamma, ett äktenskap som går i kras och bedövning via olika typer av missbruk.

Vandringen som går genom både torra ökenlandskap, brännande hetta och trögvandrad snö innehåller vissa möten med både trevliga och otrevliga människor, men det är framför allt en inre resa där Cheryl kan tänka på allt det hon både vill och inte vill tänka på och komma till freds med sin livssituation.

Det är inga fel på "Wild". Den är välgjord, välspelad och riktigt snyggt filmad. Här ser vi vackra landskap från USA:s (nord)västra sida, riktigt vykortssnygga bilder. Men samtidigt känner jag inte riktigt att historiens inre drama kommer fram fullt i denna adaption. Cheryl mår dåligt, börjar gå, minns ditt och datt och mår bättre. Jag vet inte riktigt vad jag saknar men jag blir inte överväldigad av historien.

För åtta år sedan recenserade jag "Into the Wild" som också var verklighetsbaserad, och visserligen inte riktigt skildrar samma typ av historia men ändå har flera beröringspunkter. Den gav ett betydligt mer bestående intryck än vad "Wild" kommer att göra, även om historien om Cheryl Strayed är gripande och bra på sitt sätt.


EXTRAMATERIALET

I och med att filmen är verklighetsbaserad känns det förstås lämpligt att den riktiga Cheryl Strayed är med på något sätt. Och det är hon. Förutom att hon gör en liten cameo i filmen figurerar hon flitigt i extramaterialet och berättar sin historia ett par gånger till i olika varianter. Vi får även veta att hennes egen dotter Bobbi spelar Cheryl som barn i några flashbacks där Bobbi då spelar mot sin egen - i det här fallet fiktiva - mormor Bobbi som hon i verkligheten aldrig träffat. Rart.

Vidare i bakomfilmsutbudet hittar vi lite om inspelningsplatserna och Cheryls välpackade ryggsäck. I en rad "promotional featurettes" repeteras materialet i kortare form, men med vissa tillägg, och om man inte är nöjd efter detta finns det även ett kommentarspår där det sannolikt berättas samma info en gång till.

En liten interaktiv karta över Pacific Crest Trail finns med vars enda funktion är att vara en liten sluss till de delar av filmen som utspelar sig på de platser som är utmärka på kartan. Dessutom finns det en mindre samling med bortklippt material.


TRE SAKER

1. Cheryls vandring tog som rubriken avslöjar 94 dagar och på den tiden gick hon från Mohaveöknen till gränsen mellan Oregon och Washington. Denna sträcka är "bara" 180 mil...

2. Både Reese Witherspoon och Laura Dern som spelar Cheryls mamma Oscarsnominerades i två olika klasser, men ingen av dem fick åka hem från galan med en guldgubbe.

3. Svenska First Aid Kit bidrar med en låt till soundtracket. Låten spelas först i eftertexterna och är en cover på R.E.M.:s "Walk Unafraid". Här är en version där Klara och Johanna sjunger låten ackompanjerad av Peter Buck:ANDERS JAKOBSON (2015-06-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, The Real Cheryl Strayed, The Real Location is the Best Location, How much does a Monster weigh?, The Pacific Crest Trail Interactive Map, Promotional Featurettes, Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA