En ny version av rysk roulett

FILMEN

Behovet av pengar driver Vince till att stjäla en inbjudan till en "tävling" som kan ge honom en massa pengar. Att han kan bli rik är dessutom det enda han vet men då han verkligen behöver pengarna för att finansiera sin pappas sjukhusvistelse tar han chansen. När han, efter diverse hemlighetsmakeri, anländer till huset där det hela ska ta plats ska detta dock visa sig vara något helt annat än han tror och då är det för sent att backa ur.

Tävlingen går nämligen ut på följande: Deltagarna ställer sig i en ring där alla håller en revolver mot den framförvarandes huvud. I varje revolver finns ett skott. Alla snurrar cylindern och när en lampa tänds trycker alla av samtidigt. De som överlever går vidare till omgång två. Där upprepas det hela men med skillnaden att varje revolver har två kulor i cylindern och så vidare.

Jag gillar upplägget i "13" som fått sitt namn från det nummer Vince har i tävlingen. Dessutom koncentrerar man sig på själva tävlingen. Man etablerar att Vinces pappa har varit med om någon sorts olycka, ligger på sjukhus och behöver pengar. Man går dock inte in på exakt vad som hänt honom utan det hoppar man över. Vi vet att Vince måste få ihop pengar och det räcker.

Sen är jag också glad att det hela inte utvecklades till den typ av actionfilm där huvudpersonen utvecklas till någon supermänniska som tar sig an sina plågoandar. Vince gör inte mycket motstånd utan inser att han förmodligen skulle dö om han inte gör som han blir tillsagd och gör därför just som han blir tillsagd. Kanske hade man agerat annorlunda om detta var på riktigt men jag tycker ändå att detta är bättre än att han blir en hämnare i stil med de roller Bruce Willis och Tom Cruise brukar göra.

Dessutom, på tal om stora Hollywoodnamn, kan man inte klaga på filmens rollbesättningen. Som en av deltagarna ser vi Mickey Rourke (som alltid är bra). Vi ser Alexander Skarsgård som även han alltid gör bra ifrån sig. Här spelar han Jack som är med för att hålla ett öga på Vince. Vi ser även 50 Cent och David Zayas (från "Dexter") i mindre roller. Som Vince ser vi den för mig okände Sam Riley men trots att han är den med minst erfarenhet bland huvudrollsinnehavarna gör han sin roll trovärdig. Allt detta gör "13" till en riktigt underhållande film.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Filmen är en amerikansk remake på den franska filmen "13" från 2005.

2. Ray Liotta skulle från början spela den roll David Zayas spelar och personligen är jag glad att han inte hade tid att göra den.

3. Det som känns lite överdrivet med filmen är att ingen utomtävlande skadas av något skott. Något borde rimligtvis ha gått lite snett...


HANS-ÅKE LILJA (2011-05-05)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: Anamorfisk widescreen
Länkar:
13 hos IMDB
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA