Från skurk till manusförfattande skådis

FILMEN

Redan som tonåringar var Brian (Mark Ruffalo) och Paulie (Ethan Hawke) kriminella. De stal grejer och sålde vidare. Men så korsades deras vägar med Pat (Brian Goodman) och Jackie (Edward Lynch) som började nyttja deras kunskaper och som vuxna är de fortfarande kvar och gör skitjobbet åt dessa äldre skurkar.

Helt nöjda med situationen är de inte. De ser sig själva som "springpojkar" som ser till att Pat och Jackie har ryggen fria, och detta för en ersättning som inte känns rimlig. Paulie är mest irriterad över detta och vill att de ska börja göra egna grejer. Brian, som har en fru (Amanda Peet) och två söner, har det jobbigt även på hemmafronten och ramlar in i ett drogträsk som bara blir värre och värre.

En misslyckad stöt gör att de båda hamnar i fängelse under ett par år och Brian hoppas att det ska bli en vändpunkt, att han ska kunna hålla sig nykter och borta från sitt gamla liv och försöka bli den pappa han inte ansett sig vara ännu. Men som alltid är det svårt att hitta sin plats i det hederliga samhället för en som varit ohederlig.

Visst har man sett filmer som avhandlat liknande levnadsöden tidigare? Jag tycker det och även om "What doesn't kill you" stundtals håller hög klass och har bra skådespelare så känner jag mig inte speciellt engagerad. Man har liksom sett det tidigare. Mark Ruffalo, Ethan Hawke och Amanda Peet gör alla bra insatser, men de har gjort betydligt bättre roller i andra sammanhang.

Filmen poängterar från start att den är sann och faktum är att "Brian" i filmen i själva verket är Brian Goodman som gör rollen som Pat. Han har själv regisserat och skrivit manuset utifrån sitt liv, och när jag skriver det förstår ni hur filmen slutar. Goodman har haft en filmkarriär sedan slutet av 90-talet och gjort roller i både stora filmer och tv-serier, även om de varit av mindre karaktär. Han är inte dum som den hårda Pat.

Visst är det kul att Goodman lyckades vända sitt liv, för under stunder i filmen är det riktigt tufft för honom, men samtidigt måste jag upprepa att jag inte känner mig så värst engagerad. Ingen dålig film - den är snyggt filmad och har som tidigare sagt bra skådespelare som gör bra ifrån sig, men egentligen ingenting man inte tidigare sett.


EXTRAMATERIALET

Rätt gott om extramaterial, men tyvärr inte så spännande. Har man tittat på trailern och making of-filmen så har man även sett featuretten och intervjuerna eftersom dessa ingår i de första inslagen. Making of-filmen fokuserar mycket på Brian Goodman och skådespelarna och hur trevligt det var att arbeta tillsammans. Det vanliga tjatet.

Vi får även se inspelningarna av några scener och visst det är lite intressant men ganska utdraget. De bortklippta scenerna känns heller inte så himla roliga att se.

Mycket som sagt men inget direkt mervärde.


TRE SAKER

1. "Actionthriller" påstår omslaget. Nja, mer drama tycker jag och sätter den genren på filmen.

2. En tragisk figur som röker crack ihop med Brian ser verkligen ut som en nedgången pundare. Faktum är att de få gånger han är med i bild blir jag engagerad och blir till och med lite ledsen över hans miserabla liv.

3. Mark Wahlberg är även med i filmen som en polis som är efter de båda männen. Få scener och Wahlberg lyfter dem inte riktigt. Lite "en dag på jobbet"-känsla.


ANDERS JAKOBSON (2010-05-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby digital 5.1 - Dolby digital 2.0 - DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Behind the scenes, Deleted scenes, Featurette, Interviews, Making of, Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA