Upprepningar som inte engagerar

FILMEN

Krigets fasor på avstånd? Det är ungefär vad Major Thomas Egan (Ethan Hawke) får uppleva på jobbet som drönarpilot. Och med krig avses förstås det amerikanska kriget mot terrorn. Varje dag lämnar Egan sin familj i den idylliska förorten för att åka till en liten barack på ett militärområde och sätta sig framför en skärm och en joystick. Egan trivs dock inte med att bara styra en liten drönare. Han plågas av att inte få möjlighet att flyga riktiga stridsflygplan längre. Han saknar rädslan som uppstår när man är uppe i luften och vad som helst kan hända. Det värsta som kan hända i hans nuvarande situation är att någon skjuter ned drönaren och vips så får han en ny att styra.

Filmen återförenar Ethan Hawke med regissören Andrew Niccol. De båda gjorde den framgångsrika science fiction-filmen "Gattaca" för 18 år sedan och båda har haft hyfsade karriärer sedan dess. I "Good Kill" visar Niccol på hur lätt det kan gå fel när vi avskärmar oss och kan utföra våld på avstånd. En anonym person från vilken hemlig agentverksamhet det nu må vara ger Egan order om vad han ska avlossa sina missiler på. Egan själv ser allt på en skärm och fyrar av. Och när ingen kommer nära sin måltavla blir rätt och fel mer och mer förvridet. Egan börjar dock tvivla på om de gör rätt. Missiler avfyras in i folksamlingar för att det kan finnas en terrorist i mängden. Ett hus sprängs en andra gång efter att människor sprungit dit för att hjälpa offer av den första sprängningen. Det finns ingen hejd och Egan vänder sig från sin familj och till flaskan för att stå ut.

"Good Kill" har sina poänger och känns i magen när Egan utför sina uppdrag men den lyckas aldrig riktigt att engagera. Scener upprepas som för att verkligen banka in budskapet men det får inte avsedd effekt. Filmen som sådan blir därför för lång och det kvalitativa som Niccol fått med skulle ha passat bättre i en kortfilm utan upprepningarna. För hur många gånger kan man se Ethan Hawke vara katatonisk innan det blir tråkigt?


EXTRAMATERIALET

En pliktskyldig bakom kulisserna-film av klassiskt snitt följer med. Den ger mig inte mycket av värde vilket gör att den här sektionen av utgåvan får underkänt.


TRE SAKER

1. Andrew Niccol slog igenom ordentligt i slutet av 90-talet. Han regidebuterade med "Gattaca" 1997 och Oscarnominerades för sitt manus till "The Truman Show". Därefter har han inte lyckats nå de höjderna igen. Det är lite märkligt med sådana karriärer.

2. Ethan Hawkes har väl haft en något bättre karriär, men inte mycket. Hans största stunder på vita duken är tveklöst Richard Linklaters trilogi som startade med "Before Sunrise" 1995.

3. Hawkes kollega i filmen spelas av Zoe Kravitz. Ringer efternamnet en klocka så är det för att hon är dotter till rockartisten Lenny Kravitz. Hennes mamma är en viss Lisa Bonet, känd från "Cosby", för er som minns det.


THOMAS HELSING (2015-10-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Behind the scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA