Ungefär samma film, fast sämre

FILMEN

Jag hade goda förhoppningar på uppföljaren till det rafflande skattjaktsäventyret "National Treasure" (2005), men måste tyvärr säga att jag är besviken på "National Treasure 2: Hemligheternas bok". Det är ungefär samma film - fast sämre.

Antingen är det nyhetens behag som lagt sig eller så går det liksom inte att göra så mycket av grundtemat utan det blir bara en variant med samma upplägg. Om man leker med tanken om att den första filmen inte hade funnits så hade denna uppföljare helt klart hamnat i ett annat ljus, men nu är det inte så.

Filmen inleds med en tillbakablick till natten då Abraham Lincoln mördades. Ben Gates (Nicolas Cage) förfader Thomas mördas samma kväll av samma konspiration som hade ihjäl presidenten. I tillbakablicken får vi se hur Thomas anlitas av konspiratörerna för att knäcka ett chiffer som ska vara en ledtråd till en hemlig skatt de behöver för att kunna bekosta en andra omgång av det amerikanska inbördeskriget. I samband med att Thomas knäcker chiffret inser han vilka han har att göra med och kastar lösningen i en öppen eld vilket sålunda leder till att han mördas.

I modern tid menar en skum figur, Mitch Wilkinson (Ed Harris) att Thomas Gates i själva verket var en av konspiratörerna och som bevis har han en av de sidor Thomas kastade i elden där man tydligt kan se hans namn i anslutning till de andra konspiratörerna.

Ben och hans far Patrick (Jon Voight) kan inte acceptera detta påhopp på sin familjs namn och inleder en jakt på bevis och det första de gör är att knäcka chiffret vilket är den första ledtråden till skatten, som visar sig vara Cibola - den mytomspunna staden av guld. Ben ger sig in i skattjakten med Riley (Justin Bartha) och Abigail (Diane Kruger) och tar sig från en monumental plats till en annan i både europa och USA med Wilkinson flåsande i nacken. Då en av ledtrådarna tros finnas i den minst lika mytomspunna "Hemligheternas bok", en bok som gått i arv från president till president med alla Amerikas hemligheter, måste Ben kidnappa den amerikanska presidenten (Bruce Greenwood), vilket så klart leder till att FBI under ledning av agent Sadusky (Harvey Kietel) återigen börjar jaga honom.

Med andra ord är alla aktörer på plats och allting ungefär som det brukar vara. Visst är det en actionpackad äventyrsfilm som innehåller både en biljakt i London, inbrottsaktioner i både Buckingham Palace, Vita huset och Library of Congress och en flämtande trekvartslång final under jorden. Jerry Bruckheimer har producerat filmen för Disney vilket lett till en märklig sorts kombination av action- och familjefilm där man även lyckats klämma in Bens mamma (Helen Mirren). Det är egentligen bara en liten unge som saknas, men det har ju gått för kort tid sedan den första filmen för att en sådan skulle ha hunnit ploppa ut och växa upp till lämplig ålder.

I mitt tycke står sig denna uppföljare ganska platt mot sitt original som kändes betydligt fräschare och mer spännande. Den enda egentliga behållningen är de nya miljöerna som vi får se i filmen. Det monumentala Mount Rushmore som jag alltid varit lite fascinerad av spelar en stor roll i filmen, till exempel.

Jag läser att Disney redan registrerat domänadresser för en tredje och fjärde film så serien lär fortsätta och i så fall hoppas jag att de lyckas hitta någon ny vinkel i historierna men tyvärr tror jag att "National Treasure"-konceptet har målat in sig i ett hörn.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på den första filmen kändes oerhört barnanpassat, både i sin ton och i sitt innehåll, och med Disney som bolag denna gång var det som upplagt för att bli ännu värre på denna DVD. Så är det dock inte, utan extramaterialet är förhållandevis "vuxet", även om regissören Jon Turteltaub återigen introducerar de bortklippta scenerna som om tittaren är 12 år gammal.

Förra gången fick vi två bortklippta scener på sammanlagt åtta minuter. Här är det betydligt mer, bland annat en längre sekvens som i filmen ersattes av ett kortare klipp. Egentligen ingenting som hade gjort filmen bättre. Det finns även en samling med bloopers att skratta åt om man har extremt tråkigt.

I övrigt består extramaterialet av en rad tittar bakom kulisserna där man går in i olika sekvenser ur filmen, eller olika platser och så vidare. Allting ganska bra gjort och fördelaktigt korta klipp. Det bästa kommer dock sist då vi får titta in i Library of Congress som minst sagt är ett imponerande ställe. Man blir helt klart sugen på att åka dit och glida runt i vad som påstås vara världens största bibliotek.

På den första skivan finns även ett kommentarspår med Jon Turteltaub och Jon Voigt.


TRE SAKER

1. Filmens första ruta är en replika på Jerry Bruckheimer Films logga som man ser precis innan, ett litet trick Steven Spielberg använt sig av i "Indiana Jones"-filmerna som inleds med en version av Paramounts logga.

2. Justin Barthas Riley som var den stora behållningen med den första filmen har inte alls fått lika bra repliker denna gång. Han står fortfarande för den ironiska humorn i filmen men har som sagt inte fått lika bra material att jobba med.

3. I filmen ges det en rejäl ledtråd till vad film tre kan baseras på (även om vi aldrig får veta vad det är), men regissören Jon Turteltaub har sagt att det inte alls är spikat att det blir det spåret de fortsätter på.


ANDERS JAKOBSON (2008-06-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Disney
Ljud: Digital dolby 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Audio Commentary, Deleted Treasures, The Treasure Reel: Bloopers & Outtakes, Secrets Of A Sequel, The Book Of Secrets: On Location, Street Stunts: Creating The London Chase, Inside The Library Of Congress, Underground Action, Cover Story: Crafting The Presidents' Book, Evolution Of A Golden City, Knights Of The Golden Circle
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA