En riktig tjejfilm

FILMEN

Det finns en viss risk att den här recensionen blir lite grabbig, men det här är en riktig tjejfilm. De få killar som finns i filmen kan jag väldigt lätt identifiera mig med, eftersom de har en ganska avslappnad inställning till det här med bröllop och överlåter med glädje allt arbete åt sina smått maniska flickvänner. Det är lite tråkigt att konstatera det, men jag känner ungefär likadant.

Nu handlar det i och för sig om det klassiska överdrivna amerikanska bröllopet i prisklassen en normal årslön, och något sådant bröllop tror jag inte jag kommer att vara med om i det verkliga livet.

Liv (Kate Hudson) och Emma (Anne Hathaway) är två bästa kompisar som är besatta av bröllop, eller kanske rättare sagt det perfekta bröllopet. Som barn bevittnade de ett bröllop i juni på Plaza hotel och sedan dess har det varit den stora drömmen. De vet allt om hur det perfekta bröllopet ska vara och vem som ska ordna det, den mytomspunna Marion St. Claire (Candice Bergen).

Tjejerna har dock växt upp till två ganska olika personer som ändå hänger ihop. Liv är väldigt bossig till karaktären och har blivit en hård och framgångsrik advokat, medan Emma är lite mer åt grå mus-hållet och är lärarinna. Givetvis friar deras killar ungefär samtidigt och de kan planera sina junibröllop ihop med Marion St. Claire. Allt är så bra - de ska vara tärnor till varandra och allt ska bli perfekt.

Men... Ett misstag gör att deras bröllop bokas på samma dag och bröllopsduellen inleds. Det blir snabbt ett regelrätt krig där de tar till alla tänkbara medel för att förstöra för den andra. De som var så bra vänner, är nu varandras värsta fiender - för två perfekta bröllop samtidigt, det går inte...

Tyvärr blir den här komedin aldrig speciellt kul. Jag tycker mig ha sett det här upplägget med vännerna som blir elaka ovänner tidigare, och egentligen kan ingen bröllopsplanering på film toppa det som Franck Eggelhoffer (Martin Short) ställer till med i Steve Martin-klassikern "Brudens far".

Det var inte så överdrivet länge sedan jag såg "Brudens bäste man" som hade allt den här filmen inte har; humor, ett roligt upplägg och en varm historia. Den här filmen är kall som den sista djupfrysta biten av bröllopstårtan ett år senare. Mycket hänger på att Kate Hudson spelar en så osympatisk roll. Hon har gjort ganska många sådana nu på sistone tycker jag - den varma och gulliga Penny Lane från "Almost Famous" känns väldigt långt borta.

Dock tar sig filmen mot slutet. Den utvecklar sig inte riktigt som jag hade trott, men samtidigt är storyn lite för enkel och för svår för mig att identifiera mig med. Det är en film för tjejer som tycker om amerikansk romantik och drömmer om att få glida fram till altaret i en riktig marängklänning av Vera Wang. Det gör inte riktigt jag.


EXTRAMATERIALET

Här finns några borttagna scener, bland annat en annan inledning på filmen där Candice Bergen klämmer ur sig ett riktigt bra skämt i samband med att hon får se sitt ansikte i HD...

En kort liten featurette om Vera Wang och hennes klänningar har också tryckts in och ger lite extra illa dold smygreklam för märket.

Filmen finns också på en separat skiva som "digital kopia", vilken i vanlig ordning enbart fungerar ytterst begränsat när det gäller digitala mediaspelare...


TRE SAKER

1. I inledningsscenen där tjejerna är barn har de hittat en barnskådespelare som faktiskt är väldigt lik Anne Hathaway.

2. När Kate Hudson har lite extra sotade ögon så blir hon väldigt lik sin mamma Goldie Hawn.

3. Kate Hudson har varit med och producerat filmen.


ANDERS JAKOBSON (2009-05-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Deleted scenes, The perfect white dress, Digital kopia
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA