Helt okej avslutning trilogin

FILMEN

"Family Guy" har under tre år tolkat "Star Wars" originaltrilogi i tre extralånga avsnitt; "Blue Harvest", "Something, Something, Something Dark Side" och nu slutligen i "It's a trap!". I och med att de tidigare filmerna recenseras separat, så koncentreras denna recension av "Family Guy Trilogy" kring den sista filmen, men boxen rymmer så klart alla tre filmerna.

"It's a trap!" återger på ungefär en timme "Jedins återkomst". Imperiet bygger en ny Dödsstjärna. Han Solo (Peter Griffin) har blivit fryst och tillfångatagen av Jabba De Hutt (Joe Swanson) och när Leia (Lois Griffin) i förklädnad försöker rädda Han blir hon tillfångatagen och när Luke Skywalker (Chris Griffin) försöker rädda båda två blir han tillfångatagen och de döms alla till att slängas ned i Sarlacc-hålet i öknen. De slår tillbaka och flyr.

Luke träffar Yoda och får veta att Leia är hans syster medan de andra träffar rebellerna för att planera en attack mot den nya Dödsstjärnan. Alla sticker sedan till skogsmånen Endor där det finns en generator som kontrollerar skölden kring Dödsstjärnan, men här separeras gänget och Leia tillfångatas av Ewokerna som sedan tar tillfånga allihop, men då de plötsligt dyrkar C-3PO (Glenn Quagmire) blir alla frisläppta. Luke konfronterar Darth Vader (Stewie Griffin) och kejsaren (Carter Pewterschmidt) medan resten plus Ewokerna slåss mot stormtroopers på Endor. Till slut förstörs generatorn och Dödsstjärnan utplånas och alla lever lyckliga. Ja, de flesta bör ha sett filmen ett antal gånger så plotten ska inte vara obekant.

Det som "Family Guy" gör så bra är att snappa upp plotthål och andra konstigheter som man kanske aldrig riktigt tänkt på, som i inledningen där det på ett roligt kommenteras att ett par soldater har hjälmar som ser ut som snöskyfflar.

Annars är det de utdragna skämten som är de roligaste, som när alla ska göra ett hemligt tecken till varandra eller Yodas dödsscen. Något som jag också skrattar väldigt mycket åt är när C-3PO pratar med Ewokerna och på något sätt får in vinjettrapen till "Fresh Prince in Bel Air" i det hela.

Jag vill nog vidhålla att "Blue Harvest" är den roligaste filmen i sviten med "It's a trap!" är helt klart den snyggaste. Det är även det första "Family Guy"-avsnittet som gjorts i widescreen och precis som "The Simpsons" fick ett lyft av detta har även "Family Guy" fått det. Snyggt!


EXTRAMATERIALET

Kommentarspåret är ganska trevande och tillför inte speciellt mycket. Ibland vet folk inte vad de ska prata om och döljer det inte speciellt snyggt.

Extramaterialet i övrigt består av både intressanta och mindre intressanta inslag. Till det sistnämnda kan man räkna "A very special message from Darth Stewie" och "Sock Puppet Outtakes". Betydligt mer intressant är det att se regissören Peter Shin sitta och rita några av karaktärerna ur filmen. Det ser så lätt ut.

Man kan också titta på hela filmen som animatic och titta närmare på ett par scener och jämföra med slutresultatet. Slutligen finns det något som placerar sig mellan ointressant och intressant och det är när fyra av de inblandade i trilogin sätter sig ned och spelar "Star Wars"-Trivial Pursuit under en dryg halvtimme. Borde egentligen vara tråkigt, men man kan ju samtidigt testa sina egna "Star Wars"-kunskaper hemma i soffan.

Jag ska också nämna att extramaterialet till de andra filmerna i boxen är samma som recenserats separat.


TRE SAKER

1. Mila Kunis, det vill säga skådespelerskan som gör rösten åt Meg Griffin har inte haft speciellt mycket att göra i dessa filmer. Hon är med i ramhistorien med i själva filmerna har karaktären fått gestalta olika monster. Dock nämns hennes namn som något Jabba De Hutt säger. Något annat som Jabba De Hutt säger är refrängen till "Lady Marmelade" ("Giuchie, Giuchie, ya ya dada, Giuchie, Giuchie, ya ya here, Mocha Chocalata ya ya, Creole lady Marmalade").

2. I "It's a trap!" har även karaktärer från de relaterade serierna "American Dad" och "The Cleveland Show" plockats in till några roller.

3. I recensionen av "Something, something..." framgick det att denna tredje film skulle heta "We have a bad feeling about this", men någonstans längs med vägen blev det "It's a trap!" i stället.


ANDERS JAKOBSON (2011-01-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3, Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Blue Harvest:
Kommentarspår, Ett samtal med George, Once in a lifetime: the making of, Animatic version, Clip show, Teaser, Introduktion, Episod från säsong 4: "North by north Quahog"

Something, something, something Dark Side:
Kommentarspår, Fact-ups, The Dark Side of Poster art, Animatic scene-to-scene, "Family Guy: Something, Something, Something Darkside" - bordsläsning, "Family Guy: We have a bad feeling about this" - bordsläsning

It's a trap!:
Kommentarspår, A very special message from Darth Stewie, Star Wars Trivial Pursuit: The Ultimate Championship, Drawing with Peter Shin, Sock Puppet Outtakes, Animatic, Making the scene
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA