Bra idé som tyvärr överarbetats

FILMEN

"Boot camp" som påstås vara baserad på verkliga händelser berättar historien om Sophie och Ben som hamnar på en ö i Stilla havet där ungdomar som hamnat snett i samhället skickas av sina föräldrar. På ön är det Norman Hail som är kung och han driver sitt program ASAP med järnhand. ASAP går ut på att det ska bli ordning på de ungar som hamnat på ön. Tyvärr använder han metoder som inte är helt lagliga såsom att kedja fast ungdomar, slänga dem i hålor och hetsa andra så att de misshandlar den som Hail tycker ska bekänna sina fel.

Sophie hamnar på ön för att hennes föräldrar tycker att hon är för vild och inte respekterar dem. Att Ben hamnar där beror på att han själv sett till att hans föräldrar tror att han behöver vara där. I själva verket är han där för att rädda Sophie. Och det är nu storyn börjar bli lite tunn. Att Sophie hamnar där kan jag köpa. Det är till och med ett bra upplägg men att Ben ger sig på att försöka rädda henne i värsta "Prison Break"-stil känns bara fjantigt. Och som grädden på moset får vi även en liten moralpredikning på slutet där alla naturligtvis inser att Hail gör fel när han driver sitt program. Även de som tidigare varit helt övertygade ändrar åsikt på bråkdelen av en sekund.

Som ni hör är filmen inte direkt trovärdig. När man sen inleder den med att berätta att den bygger på verkliga händelser börjar i alla fall jag undra hur mycket sanning det ligger i det påståendet. Hade man struntat i att låta Ben ge sig efter Sophie och istället låtit oss följa henne och de två killar som anländer till ön samtidigt hade detta kunnat bli rätt bra. Nu känns det dock mest som en tropisk variant av just "Prison Break" och det är tyvärr inte alls lika roligt.

Sen blir det inte bättre av att vi har alla de där karaktärerna som alltid finns med i den här typen av filmer. Vi har den elake och utnyttjande vakten, vi har fången som vänder kappan efter vinden och vi har killen som naturligtvis, av outgrundlig anledning, bara måste bråka med vår huvudperson. Alla finns de där och samtidigt som de gör filmen förutsägbar gör de också att det känns ännu mer osannolikt att filmen faktiskt bygger på verkliga händelser. För vad är oddsen att alla dessa karaktärer skulle ha funnits i verkliga livet?

Men det kanske mest förvånande med filmen är att vi får se två ansikten vi känner igen. I rollen som Sophie ser vi Mila Kunis som många säkert känner igen från "That 70’s Show" och som Hail ser vi ingen mindre än Peter Stormare. Tyvärr är rollen nästan en karbonkopia på många andra roller han gjort och den här gången blir det inte ens särskilt bra. Han är som han oftast är och även det känns tråkigt, tyvärr.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Vid ett tillfälle får Ben ett blått öga som verkligen ser smärtsamt ut…

2. Jag retar mig speciellt på det tillrättalagda slutet där alla helt plötsligt inser att Hail har haft fel hela tiden. Varför var de tvungna att lägga in ett sådant slut? Kunde han inte ha fått torterat ihjäl alla ungarna och åtminstone förvånat oss lite?

3. Stormares roll i filmen är ruggigt lik den han spelar i "The Killing Room" även om det är olika karaktärer. Håller han på att fastna i ett fack?


HANS-ÅKE LILJA (2010-01-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.77:1
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA