Liten stad, kort film, men stor behållning

FILMEN

Peter Stormare har en tendens att leta sig i alla möjliga filmer och göra lite småskruvade biroller, ofta ganska excentriska personer som blir minnesvärda och i vissa fall till och med den stora behållningen i hela filmen.

Här gör han en väldigt okarismatisk person, en typisk grå, medelålders man med en rejäl Ned Flanders-mustasch. Han är visserligen polis, men ser harmlös ut. Riktigt så harmlös är han dock inte. Walter (Stormare) har en fruktansvärd våldshandling bakom sig och med guds hjälp hoppas han kunna tygla humöret i liknande situationer i framtiden. Vägledningen finns i bibeln - vänd andra kinden till.

Walter är polis i en småstad i Kanada där det inte direkt är någon enorm brottsvåg. Det finns några knarklangare men i övrigt är det trafikförseelser och andra mindre brott. En som Walter stoppar är Steve (Stephen Eric McIntyre) som har ett horn i sidan till Walter och dessutom är tillsammans med hans före detta flickvän Rita (Jill Hennessy). Steve som är mycket medveten om vad Walter har bakom sig försöker med alla medel provocera polisen till ett misstag, men Walter tyglar sig.

Plötsligt händer det ett allvarligt brott. En ung, oidentifierad flicka hittas mördad. Experthjälp kallas in, men Walter har sina egna teorier om vem den skyldige kan vara.

Jag gillar amerikanska småstadsskildringar. Det är något exotiskt över det som jag inte riktigt hittar i svenska småstadsskildringar. Det här med att alla känner alla, att det finns folk som lägger sig i sådant som de inte har att göra med, att en flytt av ett hus (bokstavligt talat) blir en jättehändelse och så vidare.

I kombination med thrilleranslaget blir det väldigt speciellt. Filmen har jämförts med Coen-brödernas filmer, och det finns väl vissa likheter i den övergripande känslan och i filmens look, men här finns ingen humor alls.

Stormare är bra i huvudrollen. Han spelar tillbakadraget och gör inte alls den där excentriska och skruvade karaktären som jag nämnde i inledningen av texten. Det här är en sida av Stormare som i alla fall jag inte sett speciellt ofta och det gillar jag väldigt mycket. Jag gillar hela filmen som är väldigt kort för att vara en långfilm. Bara strax över 70 minuter, men i det här fallet räckte det för att berätta en ganska gripande och speciell historia.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen innehåller mycket speciell musik av det kanadensiska indierockbandet Bruce Peninsula. Dessvärre verkar den udda musiken inte riktigt falla alla i smaken, vilket kommentarerna på IMDB tydligt berättar. Själv gillade jag den väldigt mycket.

2. Under ett par scener pratar Walter ett oidentifierat språk med sin bror. Det känns som holländska, men ändå inte. Kan det vara flamländska?

3. Ned Flanders-mustaschen, som syns tydligt på omslaget, har en liten negativ bieffekt. Jag tycker det ser ut som om Stormare sitter och småflinar på omslagsbilden.


ANDERS JAKOBSON (2011-10-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (28/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA