Rörigt och blodigt

FILMEN

Jacks syster har spärrats in på ett mentalsjukhus efter ett självmordsförsök. Riktigt vad som ligger bakom detta vem vi inte då själva handlingen fram till att hon spärras in går mycket fort och är allmänt rörig. Hur som helst får inte Jack träffa sin syster hur mycket han än försöker och till slut ser han ingen annan utväg än att själv spela galen för att bli intagen på samma mentalsjukhus som henne.

Vad han tänkt sig sen är inte helt klart. Gissningsvis vill han inte bara besöka henne då han rimligtvis måste inse att de inte bara tänker släppa ut honom igen. Nä, planen är troligen att frita systern för gott.

Naturligtvis går det inte som han tänkt sig. Visserligen blir han inspärrad och visserligen får han träffa sin syster men där avviker verkligheten från hans plan. När han då försöker berätta att han inte alls är sjuk utan endast gjort detta för att få ut sin syster är det naturligtvis ingen som tror honom. Istället hamnar han i händerna på doktor Gianetti (spelad av Peter Stormare) som utnyttjar patienterna på sjukhuset till sin egen forskning. Han tror nämligen att han fått fram ett serum som får argsinta personer att bli lugna. Tyvärr visar det sig att istället för att bli lugna förvandlas de till något som närmast kan liknas med zombies. Gianetti vägrar dock att ge upp utan fortsätter sina tester i godan ro. Frågan är nu bara om Jack och hans syster ska bli nästa offer…

"Insanitarium" är långt ifrån Stormares bästa roll även om han ibland glänser till som den galne doktorn. Personligen tycker jag att det verkar som om han hämtat en hel del inspiration från Ernst-Hugo Järegårds roll i "Riket" i vissa scener. Tyvärr blir det aldrig lika bra och filmen känns mest förvirrad och underlig. Allt för mycket lämnas oförklarat och outrett till fördel för blod och splatter.

Det känns som om regissören Jeff Bühler, som även skrivit manus, endast tagit med så mycket handling som behövts för att inte filmen ska falla ihop totalt och sedan lagt resten av budgeten på låtsasblod. Stormare och även Jesse Metcalfe som spelar Jack gör vad de kan för att lyfta filmen men lyckas tyvärr aldrig.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en del bortklippta scener som är rätt ointressanta med det undantaget att man när man ser dem faktiskt tror att Jack kanske ändå är lite galen…

Vi får också två minidokumentärer och några storyboards som tyvärr inte heller de blir speciellt intressanta.


TRE SAKER

1. Det är trist att Stormare som i vanliga fall verkar välja noga när han tar en roll gör en film som "Insanitarium".

2. Även om filmen inte är den bästa har man ändå lyckats hyfsat med en hel del av specialeffekterna.

3. Kiele Sanchez som spelar Jacks syster kunde också ses som Nikki Fernandez i 14 avsnitt av "Lost".


HANS-ÅKE LILJA (2008-08-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Borttagna scener, Minidokumentärer, Storyboard Galleri
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA