Underhållande och osmaklig samtidigt

FILMEN

På något sätt önskar jag att ett helt annat omslag hade prytt "Pain & Gain". På samma sätt önskar jag att jag hade läst på lite innan jag såg filmen, för det som bjuds är inte vad jag hade förväntat mig och absolut inte den buddy cop-liknande historia som omslaget förmedlar.

Actionregissören Michael Bay har sugit tag i ett antal magasinartiklar som berättar den verkliga historien om ett mycket märkligt brottsfall i Miami under mitten av 90-talet. Ett gäng kroppsbyggare, ledda av Daniel Lugo (Mark Wahlberg), tror att de ska tjäna storkovan genom att utpressa en svinrik och svinaktig affärsman (Tony Shalhoub). Det visar sig gå lite sisådär.

Lugo tror att han är smart. Han har lurats förr, men har fått betala priset. Han har onekligen ett positivt driv, inte minst efter att lyssnat på motivationstalaren Johnny Wu (Ken Jeong), vilket blir den slutgiltiga katalysatorn. Han tar hjälp av Adrian Doorbal (Anthony Mackie) och den nyfrälsta och nymuckade Paul Doyle (Dwayne Johnson) som köper Lugos plan. Allting ska ju gå lätt och enkelt och ge snabba pengar utan problem. Men den kidnappade affärsmannen visar sig bli en svår nöt att knäcka. Hur hårt Lugo och gänget än går på, står han emot. Till och med när de beslutar sig för att döda honom - tre gånger om - överlever han, men numera urfattig eftersom gänget till slut lyckades ta alla hans pengar och ägodelar.

Medan gänget lever livet försöker affärsmannen att hämnas. Polisen tror inte på hans omöjliga historia och en pensionerad privatdetektiv (Ed Harris) anlitas. Samtidigt omsätter gänget sina förmögenheter på olika vis och när kassorna sinar måste de göra en ny stöt. För vad kan gå fel?

Jag känner mig märkligt tudelad till filmen. Å ena sidan är den underhållande i och med att dumma skurkar alltid är roliga att se, men å andra sidan ger den mig en viss dålig smak i munnen. Historien är verklighetsbaserad och i grund och botten ganska hemsk och då skär det sig när man gör en humoristisk film av det hela.

Michael Bay blandar och ger berättarmässigt. Då och då fryser bilden och Quentin Tarantino-aktiga texter dyker upp och kompletterar storyn. Till exempel kommer det en text ganska sent i filmen som säger ungefär "Japp, filmen är fortfarande baserad på verkliga händelser". Dessutom varvas slowmotion och bilder som känns som de kommer från GoPro-kameror som satts på konstiga ställen. Det är väldigt spretigt, men samtidigt tycker jag att det håller ihop.

Jag blir inte riktigt klok på vad jag faktiskt tycker om filmen. Är den bra eller dålig? Jag vet inte riktigt. En absurd historia är det i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Allt extramaterial sitter ihop i en timslång bakomfilm där det är mycket fokus på att Michael Bay gjort en "enkel" film (budget: 20 miljoner dollar) när alla filmbolag vill att han ska göra stora och dyra actionfilmer. Artikelförfattaren berättar lite om verkligheten, manusförfattarna pratar om hur de tänjt lite på sanningen och skådespelarna berättar om sina roller och sedan avslutas allt med att titta på inspelningsplatser och hur riktiga poliser hjälpte till med diverse.

Som bakomfilm är det väl välgjort men kanske inte riktigt tillräckligt intressant för en hel timme.


TRE SAKER

1. Mark Wahlberg, Anthony Mackie och Dwayne Johnson byggde upp sig extra mycket inför inspelningen. Speciellt märkbart är detta på Wahlberg som är så krallig att hans armar ser kortare ut. Läskigt.

2. Filmen utspelar sig i Miami. Det gör även tv-serien "Dexter" och i en sekvens kan man se komplexet med Dexter Morgans lägenhet.

3. Ett annat hus som figurerar i filmen är Michael Bays eget, som tidigare har ägts av Hulk Hogan.


ANDERS JAKOBSON (2014-01-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby TrueHD 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Still a True Story: Ripped from the Headlines, Back to Basics: Michael Bay's Vision, American Dreamer: Daniel Lugo, Passion Player: Paul Doyle, Dirty Work: Adrian Doorbal, Victimless Crime: Victor Kershaw, Diamonds in the Rough: Locations, The Real Deal: Law Enforcement
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA