Världens snålaste rikaste man

FILMEN

Jag tycker att det är rent av fult av omslagsmakaren till den här utgåvan av "All the Money in the World" att sätta Mark Wahlberg i mitten som någon sorts huvudperson. Det är han ju inte. Om någon ska sättas centralt skulle det vara Michelle Williams, eller varför inte Christopher Plummer som sent i produktionen hamnade i fokus.

Ni minns kanske? Ridley Scott var helt klart med sin film om Getty-kidnappningen på 70-talet när anklagelserna mot Kevin Spacey kom. Spacey spelade, under föråldrande make-up, miljardären J. Paul Getty, men fick sparken från produktionen. Med bara veckor kvar till premiären beslöt sig Scott för att ersätta Spacey med Plummer och under åtta intensiva re-shoot-dagar återfilmades alla scener med J. Paul Getty på inspelningsplatser eller mot greenscreens. Och det är ingen liten roll i filmen, så pass stor att Plummer nominerades till både Golden Globes och Oscars för den.

1973 kidnappas Paul Getty (Charlie Plummer) i Rom. Han är sonson till världens rikaste man och kidnapparna kontaktar Pauls mamma, Gail Harris (Michelle Williams), med sina krav på lösensumma: 17 miljoner dollar. En struntsumma för världens rikaste man som i en intervju sagt att "om man kan räkna sina pengar, är man sannolikt inte miljardär". Men åldermannen och Getty Oil-grundaren är iskall: Han tänker inte betala ett öre för sonsonen.

Fletcher Chase (Mark Wahlberg), en fixare som hjälper J. Paul Getty med allt möjligt, sätts in för att tillsammans med Gail förhandla med kidnapparna och frita sonsonen, och trots att de är i nära kontakt med kidnapparna går det inte så lätt att lösa situationen. När den kidnappade Paul sedan säljs vidare blir situationen än värre och allt hade gått att lösa om inte J. Paul Getty var så fruktansvärt snål.

Parallellt med kidnappningshistorien får vi ta del av dels J. Paul Gettys historia om hur han blev obeskrivligt rik, dels hans snudd på obefintliga relation med sonen J. Paul Getty II (Andrew Buchan), och dels sonens förfall under alkohol och droger som lämnade Gail kvar som en "oäkta Getty" som ansvarat för barnen. Allt detta etablerar J. Paul Getty som en riktig Joakim von Anka-figur med stenhjärta som inte spenderar en slant i onödan - vi får till exempel se honom tvätta sina egna kalsonger på ett hotellrum för att han inte vill lägga pengar på det - och att Gail kämpar i motvind med sin forna svärfar.

Filmen är verklighetsbaserad men har tagit vissa friheter i vanlig ordning. Bland annat ska enligt uppgifter ovannämnda kalsongtvättande inte har varit på grund av snålhet utan för att J. Paul Getty inte gillade hotellens tvättmedel. I vanlig ordning misslyckas filmen med att ge en tydlig bild av hur länge kidnappningen pågick. I verkligheten var det närmare ett halvår, men så känns det förstås inte i filmat utförande. Inte för att det spelar någon större roll, men det hade givit lite mer tyngd till historien om det hade framgått hur utdraget detta var för de inblandade.

"All the Money in the World" är en godkänd thriller. Skådespelarinsatserna är generellt sett bra med Williams och Plummer i utmärkande roller, men det är den slutgiltiga skärpan som saknas i filmen. Den är kanske lite lång med sina 135 minuter och hur man än vrider och vänder på det är det svårt att inte bortse från Spacey-debaclet, som dessvärre gör att man som tittare lätt ser på filmen med fel fokus.


EXTRAMATERIALET

En bunt borttagna scener kompletteras av några featuretter som skildrar produktionen med fokus på Ridley Scott, historiken och skiftet mellan Spacey och Plummer. Sevärt om man vill gå lite djupare in i filmen.


TRE SAKER

1. Charlie Plummer som spelar J. Paul Getty III är efternamnet till trots inte släkt med Christopher Plummer.

2. Kevin Spacey var 60 år när filmen spelades in, Plummer 88 och båda gestaltade J. Paul Getty som 80-åring (och lite yngre i flashbacks).

3. Ridley Scott har sagt att Spaceys scener inte kommer att visas, men på YouTube finns den första trailern till filmen där Spacey figurerar.


ANDERS JAKOBSON (2018-06-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Featurettes
RECENSERAT DENNA DAG (2/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA