Bonusfamiljens slut med bonusfilm

FILMEN

Det är alltid lite knepigt när en älskad tv-serie ska få sin avslutning med en långfilm. Jag vet inte ens om jag spontant kan komma på ett exempel där det fungerat perfekt. De fyra säsongerna av "Bonusfamiljen" var riktigt bra tv-drama. Det kändes jordnära och äkta och med både välskrivna och välspelade karaktärer och historier som lockade till både skratt och gråt, underhållning och eftertanke. Dessvärre lyckas inte filmen helt och hållet fånga seriens mångsidighet och finess utan blir i stället emellanåt tveksam fanservice som visserligen har sina goda stunder också.

Det är dock några saker som gör att känslan blir fel. Till att börja med har filmen till skillnad från serien en tydlig huvudperson. Detta är Patriks (Erik Johansson) film. I sista säsongen började det knaka lite i hans och Lisas (Vera Vitali) förhållande efter att Patrik träffat någon annan. Men det är utrett i början av den här filmen även om paret lever på skilda orter. Det beror på att Lisa jobbat uppe i fjällen med att inreda ett hotell, men lagom till jul ska de återförenas. Vilket går lite si så där, men till slut är Lisa i alla fall hemma. Och som en liten oväntad julklapp hittar Patrik ett kuvert bland posten där det framgår att deras skilsmässa gått igenom. I ett kritiskt ögonblick skickade Lisa in en ansökan och glömde sedan att dra tillbaka den. Alltså är Patrik och Lisa helt plötsligt skilda, vilket ju inte alls var planen.

Det är väl bara att gifta sig på nytt, tycker Patrik. Nja, tycker Lisa som vill avvakta lite. När Lisa reser tillbaka till fjällen för att avsluta jobbet luftar Patrik sina tankar för kompisen Filip (Martin Luuk) som föreslår att Patrik ska överraska Lisa till nyår, samla ihop hela ligan till en bröllopsfest bara så där. Så Patrik gör det han kan och får med sig de gemensamma barnen, Lisas son Eddie (Frank Dorsin), hennes exman Martin (Fredrik Hallgren) och hans nya tjej Molly (Klara Hodell), Martins mamma Bigge (Marianne Mörck) och hennes sambo Danny (Christer Lindarw) och så följer Filip och Patrik och Lisas gamla, nu nyskilda och cancersjuka psykolog Jan (Johan Ulvesson) med av bara farten upp till fjällen för att överraska Lisa och hennes assistent Jens (Måns Nathanaelson).

Det här är det andra som gör att känslan är fel. Det är ju inte alla! Mest uppseendeväckande är att Lisas dotter Bianca (Amanda Lindh) inte är med alls i filmen. Hon nämns inte ens, vilket är oerhört märkligt. Sen är Patriks son William (Jacob Lundqvist), ex-fru Katja (Emma Peters) och hennes partner Henrik (Niklas Engdahl) visserligen med i filmen men följer ändå inte med. Märkligt. Det tredje som rubbar känslan är att vi helt byter miljö. Tv-serien har varit så oerhört centrerad kring Lisa och Patriks hus och i viss mån Bigges men nu är vi på ett fjällhotell i större delen av filmen och det påverkar känslan.

Men med det sagt så har filmen ändå sina bra stunder. Det går inte att komma bort från att serien och filmen tar upp en del svåra ämnen kopplade till familj, relationer och vardag. Lika lätt som det är att skratta åt de dråpliga situationerna, lika lätt är det att beröras av de allvarligt laddade scenerna. Filmen ger förstås ett slut till serien eller snarare till karaktärerna, men jag hade hellre sett att det hade kommit i en femte säsong som legat närmare resten av serien än vad filmen gör.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag kan inte riktigt släppa det här med att Bianca inte är med. Det hade ju gått att lösa enkelt med en replik om att hon är bortrest och ett Facetime-samtal eller liknande bara för att ändå ha med karaktären på ett litet hörn.

2. Det här med att Martin har en ny ung flickvän känns som ett konstigt inslag som delvis raderar hans historia. Trist.

3. Filmen är regisserad av Felix Herngren och skriven av hans syster Moa.


ANDERS JAKOBSON (2023-03-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2023
Bolag: SF
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA