Inte dåligt men lite tråkigt

FILMEN

Det har kommit några filmer som skildrat direkta tävlingar mellan två parter inom motorsporten. "Rush" återgav Formel 1-förarna James Hunts och Niki Laudas individuella kamp på 70-talet och "Le Mans ´66" vidgade blicken till Ford och Ferraris jakt efter segern i det legendariska loppet 1966. Båda filmerna har roat mig med starka rollbesättningar, rafflande foto och allmänt spännande historier. 

Så är inte riktigt fallet med "Race for Glory: Audi vs Lancia". Filmen avslutas med en rejäl disclaimer som verkligen vill få tittaren att förstå att filmen är inspirerad av verkliga händelser och personer men att så mycket friheter har tagits för dramatisk effekt att den inte för någon sekund ska tros vara en skildring av verkligheten. Då börjar man fundera på vilka scener som är påhittade. Risken är att det är de allra bästa, som när Lancias Cesare Fiorio (Riccardo Scamarcio) på ett listigt vis får 103 bilar att bli räknade som 200 vilket var ett krav för att kunna delta i tävlingen. Detta är mycket riktigt - tyvärr - påhittat till filmen. 

Det är Cesare som är filmens huvudperson. Det är 80-tal och inom rallysporten står kampen - vilket titeln förtydligar - mellan italienska Lancia och tyska Audi. Rallyframgångarna har en direkt påverkan på försäljningen mot privatkunderna. En bättre marknadsföring går inte att få och därför måste Lancia hitta på något. Audi har tagit fram Audi Quattro som med sin fyrhjulsdrift är en tekniskt fulländad rallybil och gjort Auditeamet under ledning av Roland Gumpert (Daniel Brühl) till den självklara kandidaten till totalsegern 1983.

Cesares utmanarbil blir Lancia 037, en lätt och snabb tvåhjulsdriven bil som har alla förutsättningar att vara absolut snabbast så länge underlaget är fritt från snö och is. Cesare hittar tyska föraren Walter Röhrl (Volker Bruch) som kan köra bilen, även om han har sina excentriska drag.

Redan från början känner jag, i och med att filmen skildras från Lancias synvinkel, att det är italienarna som kommer att ta hem vinsten och det blir aldrig speciellt spännande eller direkt gripande i jämförelse med de tidigare nämnda filmerna. Det är inte dåligt men det är lite tråkigt. Med tanke på att friheter har tagits har filmskaparna verkligen inte tagit ut svängarna och det är kanske det som hade räddat filmen. Det finns en historia att berätta men den är inte berättad på ett tillräckligt engagerande vis i denna film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln på filmen verkar vara "2 Win" som jag tycker är en ganska trist titel.

2. Daniel Brühl var med även i "Rush" där han spelade Niki Lauda.

3. En bra scen i filmen, som riskerar att vara påhittad, är när Team Lancia lurar Team Audi att använda dubbdäck när det inte krävs. Kul och lätt oskyldigt rävspel.


ANDERS JAKOBSON (2024-02-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Streamat
Utkomstår: 2024
Bolag: SF Anytime
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA