Fånigt trams eller godkänd action?

FILMEN

Jag måste erkänna att under de tre och ett halvt år som gått sedan jag såg "G.I. Joe: The Rise of Cobra" har jag glömt mycket av filmen, men det verkar inte spela så stor roll för uppföljaren är både en uppföljare och en reboot på samma gång. Det måste jag säga är lite märkligt, och jag blir lite ställd när väldigt få karaktärer från den första filmen är med i den andra, och blir ännu mer ställd när filmen snabbt dödar huvudpersonen från den första (Channing Tatum). Så kan man också göra tydligen.

En förklaring till detta kan vara att "G.I. Joe"-universumet - som jag erkänner att jag vet väldigt lite om - rymmer så pass många karaktärer att man kan ersätta nästan allihop utan att det gör något. Och med tanke på att jag minns så lite av den första filmen gör det verkligen ingenting.

Nästan hela G.I. Joe-styrkan blir dödade i en fälla triggad av Cobra genom den amerikanska presidenten (Jonathan Pryce) som i sin tur är skurken Zartan i förklädnad. Endast tre soldater överlever - Roadblock (Dwayne Johnson), Flint (D.J. Cotrona) och Jaye (Adrianne Palicki) - och svär att hitta de skyldiga och ge sin döda kollegor upprättelse. Parallellt med detta försöker ninjorna Snake Eyes (Ray Park) och Jinx (Elodie Yung) frita G.I. Joe-fienden Storm Shadow (Byung-hun Lee) som använts som en bricka i Cobras spel och sitter inne med viktig information, för Cobra Commander och presidenten/Zartans hämnd är betydligt mer allvarlig än vad alla kan föreställa sig.

Jag inser att allt det här låter som fjantigt pladder och "G.I. Joe"-filmerna balanserar verkligen på gränsen mellan att vara fånigt trams och fullt godkänd action. Man ska komma ihåg att serien började som actionfigurer och sen blev serietidning och animerad film. Att göra något seriöst utifrån det är svårt.

Jag roas dock av filmen. Speciellt gillar jag sekvenserna med ninjor och i synnerhet fritagningen av Storm Shadow som är en lång och originell actionsekvens som utspelar sig i Himalaya. Supersoldater som pangar loss har man sett i överflöd, men denna rafflande sekvens känns fräsch och spännande i mina ögon.

Slutet skriker inte lika mycket UPPFÖLJARE! som sin föregångares final. Faktiskt inte alls, men sannolikt blir det fler filmer. Producenten har "hotat" med en cross-over med "Transformers"-serien, och visst, det kanske kan fungera. Det handlar ju om samma blandning av fånigt trams och fullt godkänd action även där.


EXTRAMATERIALET

De borttagna scenerna är snabbt genomtittade och så pass korta att jag tycker att några av dem faktiskt kunde varit med i filmen. Speciellt ett lönnmord som det refereras till i filmen. Jag kan inte riktigt förstå varför det inte är med.

Bakomfilmen "G.I. Joe: Declassified" tar desto längre tid att titta på. Den är runt 70 minuter lång och kanske till och med lite för lång för sitt eget bästa, men ger ändå en bra och ingående bild av produktionen.

För ytterligare fördjupning finns ett kommentarspår med regissören och producenten.


TRE SAKER

1. Regissör till filmen är Jon M. Chu som får räknas som en ganska oerfaren figur och som närmast kom från Justin Bieber-dokumentären "Never Say Never". Producenten Lorenzo di Bonaventura undrade varför Paramount föreslog honom, men han visade sig vara rätt person för jobbet och är redan kontrakterad att göra nästa film i serien.

2. Bruce Willis dyker upp som original-Joe i en liten, men betydande roll. Jag tycker Willis gjort många sådana på sistone, men han har väl nått en sådan status att han kan glida in i ett projekt utan att behöva göra många knop.

3. Ray Stevensson spelar en ex-G.I. Joe som blivit skurk och är som alltid bra.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Paramount
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Commentaries, G.I. Joe: Declassified, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA