Mycket lyckat av Jackson

FILMEN

"Lakeview Terrace" handlar om Chris och Lisa Mattson som flyttar till ett villaområde som verkar som gjort för dem. Som granne får de polisen Abel Turner och även om det till en början känns rätt säkert att ha en polis till granne ska det snart visa sig att han är allt annat än en god granne.

Det börjar med lite oskyldiga kommentarer som skulle kunna vara skämt men som framförallt Chris tolkar som något helt annat och det med all rätt. Snart övergår det till mer direkt kritik mot både Chris och Lisa men framför allt att Chris är vit och Lisa mörkhyad. Nu är det inte så att Abel är en ku klux klan-sympatisatör på något vis. Abel är nämligen mörk han också.

Saker och ting eskalerar och Abel gör allt i sin makt för att få Chris och Lisa att flytta. Han så långt att han till slut bryter mot samma lag som han svurit att upprätthålla. Chris och Lisa vägrar dock och filmens upplösning är väl inte helt oförutsägbar men den håller mig ändå intresserad. Faktum är att det funkar riktigt bra. Jag var lite orolig för ett klassiskt Hollywoodslut men här har man tänkt till lite mer.

I rollen som Abel har man perfekt castat Samuel L. Jackson. Han är som klippt och skuren för rollen och balanserar suveränt mellan att ena stunden vara gästfriheten själv för att i nästa vara en riktig otrevlig karaktär. Som Chris och Lisa ser vi Patrick Wilson och Kerry Washington och även de gör riktigt bra ifrån sig. Framför allt Patrick vars frustration verkligen tränger ut från TV:n.

Allt detta och ett riktigt starkt manus gör "Lakeview Terrace" till en riktigt stark och psykologisk film som håller ens intresse i ett järngrepp.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består bland annat av ett gäng bortklippta scener. Vi får till exempel se en scen mellan Abel och Lisa där Lisa visar lite hud. Inget allvarligt utan bara lite av magen. Naturligtvis finns det även en barntillåten version av scenen för de känsliga.

Vi får även tre minidokumentärer om historien, rolltillsättningen och inspelningen av filmen. Tillsammans är de knappt 20 minuter men ändå lyckas de bli intressanta.


TRE SAKER

1. Samuel L. Jackson är sjukt bra i "Lakeview Terrace". Jag kan inte tänka mig någon annat som kunnat göra rollen bättre.

2. Filmen har en hel del influenser från Rodney King-incidenten 1991. Förutom ras problem är Lakeview Terrace området där King blev misshandlad och hans berömda replik Can’t we all just get along? finns dessutom med i filmen.

3. Här är ytterligare en DVD vars omslag är väldigt tilltalande. Som tur är levererar den här filmen vad omslaget lovar, vilket långt ifrån alltid är fallet.


HANS-ÅKE LILJA (2009-04-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Borttagna scener, Välkommen till Lakeview Terrace: Bakom kulisserna - minidokumentärer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA