Lyckligtvis bättre än baksidetexten

FILMEN

Innan jag stoppar i filmen sneglar jag lite på baksidetexten som målar upp en story som jag känner att jag sett tidigare, den om den kriminelle som kommer ur fängelset och vill vara god men hamnar i trassel på nytt. Ja, ni ser själva, visst kommer ni att tänka på flera filmer ni redan sett när ni läser en sådan beskrivning?

Lyckligtvis blir "The Samaritan" inte den upprepning av gammalt uttjatat material som jag initialt trodde. I stället är filmen ett bra drama med viss thrillertouch, som jag dock tycker tappar lite mot slutet. Den kriminelle är Foley (Samuel L. Jackson) som släpps ur fängelset efter en 25 år lång volta för mord. Den han hade ihjäl var sin bästa kompis, men det var - får vi förklarat - den enda lösningen när det väl hände.

Väl ute i den vanliga världen försöker Foley lokalisera sina gamla vänner men de är antingen "döda, halvdöda eller vill döda" honom. I stället blir han uppsökt av Ethan (Luke Kirby), sonen till den man Foley mördade. Han vill ha hjälp med att genomföra en blåsning på gangsterbossen Xavier (Tom Wilkinson), men Foley avböjer. Han vill inte hamna i trassel igen. Ethan accepterar dock inte ett nej och hänger kvar som en igel. Samtidigt räddar Foley den unga kvinnan Iris (Ruth Negga) från en våldtäkt vilket leder till att de inleder ett förhållande. Men när det visar sig att Ethan har ett finger med i spelet och plötsligt börjar pressa Foley med en chockerande hemlighet, måste Foley ge efter och gå med på att delta i Ethans kupp.

Titeln på filmen visar sig vara dubbel, för dels är det namnet på den kupp Ethan vill genomföra och dels har det en mer biblisk betydelse som kommer fram lite senare i filmen. Det här är en film som pytsar ut lite vändningar och överraskningar med jämna mellanrum, och de kan möjligtvis framstå som oförutsägbara för vissa men jag blev inte speciellt chockad. Ändå är det bra twister som ändrar förutsättningarna för berättelsen.

Jackson är väl en skådespelare som inte direkt överraskar längre, men han gör ett stabilt jobb och skådespelet är överlag av bra klass. Tom Wilkinson är övertygande som brutal och iskall gangster, vilket är en karaktärstyp han gjort ett par gånger vid det här laget. En sevärd film, helt klart.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Apropå baksidetexten så beskrivs Foley som "småkriminell". Att mörda någon och sitta i fängelse i 25 år tycker jag inte riktigt kan sammanfattas som "småkriminell"...

2. Filmen innehåller en scen där kameran liksom filmar som om den ligger i en bagagelucka och fångar Samuel L. Jackson underifrån med dragen revolver, en bild man sett tidigare...

3. Jag har själv inte sett filmens trailer, men enligt uppgift ska den avslöja alldeles för mycket så undvik den om ni planerar att se filmen.


ANDERS JAKOBSON (2012-12-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Letterbox 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA