Fjärde gången gillt…

FILMEN

Tom Cruise är tillbaka som Ethan Hunt och åter igen får vi ett äventyr som vi sent ska glömma. Det är höga farter, höga höjder och otroliga stunts. Alla som sett någon av Cruises tidigare filmer i "Mission Impossible"-serien vet vad jag menar. Filmerna är inte speciellt trovärdiga men ack så actionfyllda. Inget är för högt, för snabbt eller för farligt för Hunt och hans team. Den här gången ska de återta kärnvapenkoder från galen svensk. Jo, det är faktiskt en svensk som är elakingen den här gången. Dessutom gestaltas han av en riktig svensk i form av Michael Nyqvist.

Och visst, det är kul att se Nyqvist i en storfilm men att säga att han har en roll som kommer att ge honom skjuts i karriären är nog att ta i lite. Hans karaktär är visserligen ond och kan visserligen ge Hunt en match men samtidigt känns han väldigt stel och själslös och rollen visar knappast hur bra skådis Nyqvist är.

Filmen i sig är dock väldigt bra och även om detta är den fjärde filmen i serien så håller den. Den känns nyskapande (även om det fortfarande är kärnvapenkriget mellan USA och Ryssland som är på tapeten) och den känns framförallt väldigt välgjord. Och sen har vi ju Tom Cruise. Jag gillar honom och han gör verkligen ingen besviken här. Det märks att han lagt ner själ och hjärta i filmen och rollen som Hunt passar honom perfekt.

Filmen klockar in på två timmar och åtta minuter men känns absolut inte för lång. Det händer något hela tiden och det finns faktiskt inte en enda tråkig del i filmen. Snarare tvärt om. Det känns lite som om "Mission Impossible"-filmerna tagit över rollen som tidigare Bondfilmer hade i den meningen att huvudpersonen har en massa fräcka prylar till sin hjälp. Där Bond snarare gått bakåt har Cruise och gänget gått fram med stormsteg. Vi får allt från synvillor till vapen till andra små manicker som de tar hjälp av.

"Mission Impossible - Ghost Protocol" är riktigt bra och gillar man den här typen av filmer kan det inte bli fel. Den har allt man kan förvänta sig och sen ytterligare lite!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en massa bakom kulisserna-filmer som visar hur filmen spelades in och där står det klart att Cruise inte lämnar något till slumpen. Vi får bland annat se hur han kastar sig runt ute på världens högsta byggnad (Burj Khalifa Tower) för att träna för de scener man ska spela in. Jag tror inte det finns många skådisar som skulle göra detta själva. Det är alldeles för lätt att kalla in en stuntman.

Vi får även en del borttagna scener och då bland annat en där Nyqvist får glänsa lite mer. Synd att den inte fick fara kvar i den färdiga varianten.


TRE SAKER

1. Det är rätt kul att Nyqvists karaktär verkligen får vara svensk och på en del klipp dessutom prata svenska.

2. Ving Rhames dyker upp i en väldigt kort scen i slutet av filmen vilket gör honom och Cruise till de enda två som varit med i alla fyra filmerna.

3. Koden som Ethan Hunt använder för att få sitt uppdrag är Cruises födelsedatum. Kan vara bra att veta om ni skulle vilja skicka ett kort…


HANS-ÅKE LILJA (2012-05-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby TrueHD 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Mission Accepted: On-set action with Tom Cruise, J.J. Abrams & director Brad Bird, Impossible Missions: The sandstorm brought to life and the secrets behind the gadgets and Deleted scenes with optional commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA