Sevärd Outkast-musikal

FILMEN

Musikern André Benjamin är ingen duvunge när det gäller skådespeleri. Den karismatiska karln är inte bara välklädd, han är begåvad också. Vi har tidigare sett honom i mycket sevärda John Singleton-filmen "Four brothers" och i den tramsiga "Be cool", där han gör en helt okej roll. Oavsett flipp eller flopp är han ändå precis som han är i sina musikvideor och på musikprisutdelningar med duon Outkast – han är perfekt, välklädd och lyser kontroll. Han är i samma tradition som en da Vinci eller en Bowie, eller en Frank Sinatra – multikonstnären. Alltid vacker, alltid perfekt, alltid med koll. Alltid trendig och alltså inte något som sparas åt senare generationer om man inte är exceptionell. Men som ifall man sparas kommer att sitta på piedestal för en lång tid framöver.

När jag fick en musikal signerad André 3000 och Big Boi i Outkast i knäet krävdes koncentration, men också förtröstan. Är det här en "Bugsy Malone" eller en "Labyrinth"? En "Little shop of horrors" eller en "Chicago"? En "8 mile"?

Percival Jenkins (André Benjamin) jobbar på bårhus om dagarna och avskyr egentligen rampljuset, men på nätterna sitter han ändå vid pianot på heta nattklubben The Church. Han när musikerdrömmar men räcker inte till. De egna låtarna han komponerat ska ingen få höra, någonsin. Det är tack vare framgångsrika barndomskamraten Rooster (Antwan A. Patton/Big Boi) som Percival fått extraknäcket på klubben. Rooster är klubbens manliga stjärna, en självsäker entertainer med stor karisma. Och en kvinnokarl, trots att han har fru och en hel hög ungar. På The Church krockar Gud med Djävulen och det fromma med det dekadenta. När stjärnan Angel Davenport (Paula Patton), en diva från St Louis, dyker upp för ett gästspel och när skurken Trumpy (Terrence Howard) använt pickadollen för att bli herre på täppan på klubben uppstår stora komplikationer.

Tja, resten är en sevärd och trevlig röra med ett vackert och svängigt soundtrack. Här blandas alla korten i leken till en klassisk gangstergryta, kryddad med lite sång, lite dans och lite naket. Och kärlek. En bagatell, inget anmärkningsvärt, men en fjäder i hatten för en duo som förhoppningsvis alltid kommer att välja sin egna vägar.


EXTRAMATERIALET

Skivan innehåller inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Sångerskan Macy Gray har en liten roll som den härligt dekadenta suputen Taffy.

2. Filmen utspelar sig i 1930-talets Idlewild, Georgia. Både André Benjamin och Big Boi är uppvuxna i Atlanta, Georgia. Något Idlewild finns inte i Georgia. Det ligger i Michigan.

3. Outkast har gjort en del riktigt trevliga musikvideos. Min favorit är videon till "Hey ya!" där det mesta är klätt i sprakande 1970-talskitch.


TOBIAS JOHANSSON (2007-04-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA