Dubbelsvenskt i nedkopplat datadrama

FILMEN

Fyra olika karaktärskonstellationer kopplas samman i en multiplottfilm som använder internets baksidor som bas, men det är i de nedkopplade partierna som dramat växer till liv i "Disconnect", en dramathrilller som jag redan nu kan räkna in på min topp-25-lista när 2014 ska sammanfattas.

En ung, ensam, konstnärssjäl luras av några jämnåriga tonåringar att skicka en nakenbild på sig själv som givetvis sprids viralt bland alla skolkamrater. Till sin familjs chock försöker han hänga sig och hamnar i koma. En av tonåringarna försöker i smyg sopa igen alla spår med hjälp av sin pappas avancerade datautrustning. Pappan, en före detta polis som nu är en privatdeckare med dataintrång som specialitet, kallas samtidigt in till ett sorgefyllt par som fått sina konton tömda. Parallellt söker en karriärssugen tv-journalist upp en ung man som livesexchattar på nätet och gör sitt livs reportage, men allt vänder på en femöring när FBI intresserar sig och konstnärssjälens pappa kallas in som advokat.

Där har ni ungefär de fyra konstellationerna och hur de knyts ihop. Näthat, nätfiske och nätsex. Men det intressanta är det som sker utanför uppkopplingarna. Det är gott om mörker, sorg och personligt bagage bland karaktärerna och alla dessa negativa näthändelser är katalysatorerna som leder till personlig utveckling. Brister inses, relationer lappas ihop och kanske får livet en ny vändning i allt det vi inte får ta del av efter att sluttexterna rullat på skärmen.

Det är en riktigt bra film. Stundtals hemsk, stundtals spännande, men väldigt tänkvärd och gripande. Mina tankar går till "Trust" från 2011 som man kan säga angränsar till filmens teman, men definitivt rör sig i samma obehagliga territorium.

Med svenska ögon är det kul att notera två av våra "Hollywoodsvenskar" som dessutom får spela mot varandra. Alexander Skarsgård spelar mannen i paret som inte bara förlorat sitt barn utan även sin relation och sina pengar. Michael Nyqvist spelar den som han tror är den skyldige. I övrigt måste jag nämna Jason Bateman som gör en som alltid trovärdig och ärlig gestaltning som advokatpappan som prioriterar jobbet före sina barn. Bateman blev en favorit när jag upptäckte honom i "Arrested Development" och är som mest känd för sina komiska roller, men han är oerhört bra i de få dramatiska roller han gör.

Jag kan inte göra annat än att rekommendera filmen. Väldigt bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmens klimax utgörs av tre parallella slowmotionscener som kommer som ett oväntat - men vansinnigt snyggt och effektivt - stilgrepp.

2. I och med att det är en film om internet blir det väldigt många scener där folk sitter tysta och chattar med varandra, varvid vi får läsa konversationerna i bild. En trist konsekvens av våra moderna sätt att kommunicera, men här görs det i alla fall snyggt.

3. Det isländska och eviga filmbandet Sigur Rós har en viss betydelse i berättelsen, men deras musik används inte. Däremot spelas en låt av deras förgrundsfigur Jonsi under eftertexterna.


ANDERS JAKOBSON (2014-01-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNLI/AUGUSTI
12 SENASTE
KOMEDIERNA