En blandning av gott och ont

FILMEN

Att man skapat TV-serier över landsgränser är inget nytt. TV-kanaler och länder samarbetar allt som ofta i skapandet av serier och filmer. Här är det Sverige som lånat in en amerikan. Amerikanen är Dominic Monaghan som vi känner igen från "Sagan om ringen" och svensken är Michael Nyqvist. Tillsammans har de huvudrollerna i serien "100 Code".

Tyvärr blir det väldigt tydligt att svenska serier inte håller samma standard som amerikanska. Monaghan kliver självsäkert in medan Nyqvist kämpar för att hänga med. Rent fysiskt är Monaghan den mindre av de två men skådespelarmässigt är det Monaghan som är det store. Nyqvist känns som en amatör i jämförelse tyvärr. Visst, han fungerar för det mesta men så fort det ska vara känslor med känns det som om han får ta i något enormt för att få fram dem och detta gör att det blir rätt dåligt.

Handlingen kretsar runt Monaghans karaktär Tommy Conley som när han jagar en seriemördare hamnar i Stockholm. Han paras ihop med Nyqvists karaktär Michael Eklund och tillsammans ska de lösa morden. Conley är frifräsaren som tar sig friheter och gör lite vad som krävs för att få saker och ting gjorda medan Eklund är mer "följa lagen"-typ. Till en början gillar de inte varandra och det knakar rätt bra i samarbetet men ju längre serien går desto mer börjar de uppskatta varandra och sina olikheter.

I nästan vartannat eller tredje avsnitt så tror man de fått fram vem mördaren är men det visar sig hela tiden vara bara ett steg närmare mördaren som lyckats gömma sig bakom ett helt gäng mördare. Ett något ovanligt upplägg men det fungerar rätt bra. Det är lite frustrerande för tittaren men man håller spänningen uppe. Sen går vissa saker alldeles för lätt och man sitter och skakar på huvudet åt hur lätt skaparna av serien gör det för sina huvudkaraktärer.

Serien får godkänt, men den är långt ifrån bra. Övriga karaktärer känns rätt pappiga och många gånger känns det att de som spelar karaktärerna inte har den erfarenhet man önskat. Speciellt då när de agerar med och emot Monaghan som är ett proffs ut i fingerspetsarna.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Karaktären Björn känns först väldigt dåligt och pappigt spelad av Danilo Bejarano men ju mer man ser så inser man att karaktären ska vara sådan och till slut är han nästan hela behållningen.

2. Slutet av säsongen är rätt otillfredsställande.

3. En andra säsong sägs vara i görningen.


HANS-ÅKE LILJA (2016-01-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2015
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA