Gripande om livet efter en tragedi

FILMEN

Nio månader har gått sen den stora tragedin då en familj delades i två delar efter en bilolycka. Mamman och yngsta sonen Erik omkom och kvar blev pappa Lasse (Michael Nyqvist) och sonen Jonas (Anastasious Soulis). Det har varit svåra månader, varken Lasse eller Jonas har kommit över det som hänt och båda är sårade på olika sätt av vad som skett. Framför allt har de inte pratat ut om vad som har hänt, varken med varandra eller med andra.

En sommar i skärgården ska ändra på det, men minnen av de som längre inte är med dem finns överallt i sommarhuset och ett simpelt miljöombyte hjälper föga. Lasse och Jonas distanserar sig från varandra, Lasse försöker få liv i en gammal gisten eka medan Jonas mest strövar omkring för att få ordning på sina tankar. Han träffar en lite äldre tjej - Helena (Moa Gammel) - som blir hans vän. Hon är rättfram och lyckas så småningom få honom att öppna sig.

För Lasse går det trögare. Tragedin har tagit hårt på honom och det tar lång tid innan han kan förtro sig åt någon. Frågan är bara om Lasse och Jonas ska hitta ett gemensamt sätt att gå vidare.

"Underbara älskade" vann publikens pris på Guldbaggegalan i år, vilket är ganska förstårligt. Det här är en typisk svensk film på många vis och rollen som Lasse känns verkligen specialskriven för Michael Nyqvist. Därmed inte sagt att filmen är dålig på något sätt - tvärtom, det är en stark och gripande film om ett ganska allvarligt ämne som tyvärr drabbar folk titt som tätt. Att hantera sorg är verkligen inget enkelt.

De främmande ansiktena Anastasios Soulis och Moa Gammel är verkligen två fynd i den svenska skådespelarmyllan. Överlag är det mycket övertygande skådespel med många bekanta namn, och skildringen av en svensk sommar i skärgården är precis så poetisk och vacker som den ska vara.


EXTRAMATERIALET

Det finns lite smått och gott bland extramaterialet. En kort bakomfilm tar oss bakom kulisserna men säger inte särskilt mycket om filmen.

Det finns också en alternativ inledning och alternativt slut samt ett par borttagna scener som man kan välja att se med eller utan kommentarer. Kommentarerna förklarar bra varför de inte användes och jag håller helt och hållet med. Filmen blev bättre som den blev.

Mer bakom kulisserna får vi i ett block med provfilmning-testfilming-färdigfilm, där Anastasios Soulis och Moa Gammel kör ett par scener ihop.

Utöver detta finns det ett kommentarspår samt möjligheten att slå på en syntolk, något som verkar bli allt vanligare inom svensk film.


TRE SAKER

1. Veteranerna Sten Ljunggren och Anita Wall spelar morfar och mormor i filmen och övertygar verkligen med sitt tjäbbel, som verkligen känns autentiskt.

2. Filmen är skriven och regisserad av Johan Brisinger som långfilmsdebuterar just med denna film. En mycket fin debut, som ovannämnda publikpris bekräftade.

3. Inget ont om Michael Nyqvist som skådespelare, men han skulle behöva göra en riktigt dråplig komedi eller tuff action för att variera skådespeleriet lite. Trasiga män vet vi att han klarar av att spela vid det här laget.


ANDERS JAKOBSON (2007-06-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Bakomfilm, kommentarspår, bortklippta scener, alternativt slut/inledning, provfilmning, trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA