Rom-kom som försöker lite väl mycket

FILMEN

Kärleken ligger i luften. Den italienska luften. Ida (Trine Dyrholm) har under en längre period kämpat med cancer, men behöver nu inte längre gå på cellgiftsbehandling. Då hon en dag kommer hem från affären hittar hon sin man tillsammans med tjejen från ekonomiavdelningen. Innan hon vet ordet av det är hon på väg helt själv till Italien för att gå på sin dotter Astrids (Molly Blixt Egelind) bröllop. I parkeringshuset krockar hon dock rakt in i Phillip (Pierce Brosnan), som även han är på väg till Italien för att gå på sin son Patricks (Sebastian Jessen) bröllop. Då de inser att deras barn ska gifta sig slår de följe med varandra. Eller snarare slår Ida följe med Phillip. Väl i Italien ligger alla slags känslor i luften och resan blir allt annat än som planerat.

Den prisbelönta regissören Susanne Bier ligger bakom denna romantiska komedi om hur kärleken kan komma när man minst anar det. Jag vill hemskt gärna tycka om filmen, och på sina ställen gör jag det. Dock är det så otroligt många olika delar som läggs in att det svämmar över. Om allt fokus legat på Ida och Phillip hade det blivit en varm och rolig romantisk komedi. Nu blir det en romantisk komedi ibland, och ett allvarligt drama ibland. Det är flera olika karaktärer som kämpar med vad de känner och i slutändan är det huvudkaraktärerna som är minst intressant i hela filmen.

Skådespeleriet är heller inte det bästa. Så fort det blir mer dramatiskt faller det och skådespeleriet blir inte trovärdigt. En av de rollprestationer som går hem minst är Pierce Brosnan. Det är mer än en gång jag funderar över vad som hänt om de låtit någon annan spela Phillip. Brosnan ger inga som helst tecken på att tillhöra Hollywoods skådespelarelit. Tråkigt, jag hade förväntat mig så mycket mer.

"Bröllop i Italien" går nog hem hos de lite äldre. Den ligger ganska långt ifrån filmer inom samma genre som är riktade mot en liten yngre publik. Personligen tycker jag ordet komedi inte passar in, samtidigt som jag kan förstå om min mamma skulle kunna dra på munnen åt den. För rätt målgrupp kan det alltså vara ganska underhållande.


EXTRAMATERIALET

En video där en fotograf berättar om hans upplevelser då han dokumenterade Trine Dyrholms liv fram till filmfestivalen i Venedig. Det hade varit mer intressant om de visat en dokumentär där Trines åsikter kom fram. Dock fina bilder, även om man aldrig får se hela resultatet.


TRE SAKER

1. Pierce Brosnan pratar engelska medan alla andra pratar danska. Ibland ändrar dock även de övriga och börjar prata engelska med honom. Jag kan inte hjälpa att varje gång sitta och undra om Brosnan faktiskt förstår vad de andra säger eller om han bara spelar med.

2. Bröllopet äger rum på Phillips citronodling. Då Ida kliver in i vardagsrummet och hittar sin man tillsammans med en annan kvinna tappar hon sin väska och en hel drös av citroner ramlar ur.

3. På svenska heter filmen "Bröllop i Italien", på danska heter den "Den skaldede frisør" och på engelska heter den "Love is all you need". Alla syftar på tre olika delar av filmen. Kärt barn har många namn.


EMMA ÅKERLIND (2013-05-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bakom kulisserna: Venedigs filmvestival
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA