En danskhatande Järegård i högform

FILMEN

Jag har alltid haft lite problem med danska filmer. Inte direkt för att filmerna är dåliga utan mer för att jag har svårt att höra vad de säger. När så Stephen King, som jag är ett stort fan av, skulle göra en amerikansk version av Lars Von Triers "Riket" eller "Riget" som den heter på danska ville jag gärna se originalet först för att ha något att jämföra med. Jag suckade lite men bet ihop och såg den i fast den var på danska och vilken upplevelse det var!

Von Trier har lyckats skapa så skruvade karaktärer och handling att man till och med har svårt att skriva om dem utan att det låter helt galet.

Allt utspelar sig på Rigshospitalet i Danmark där det ena konstiga efter det andra händer. Här finns en hypokondrisk mamma till en i personalen som ser och hör en gråtande flicka på de mest konstiga ställen i sjukhuset. Det lite ovanliga med flickan är att hon är en ande…

Det finns en ambulans som kör av sig själv, läkare som snattar huvuden, ett barn som har en demon till pappa. Själv är barnet minst sagt gravt missbildat…

Hit, till detta kaos, kommer den svenske överläkaren Stig Helmer. Stig hatar danskar men har mer eller mindre tvingats ta jobbet på Rigshospitalet. Ernst-Hugo Järegård gör rollen som Stig Helmer utomordentligt och jag har svårt att se att någon annan skulle klara av att göra den ens i närheten. Hans hat mot danskarna är totalt och vid ett flertal tillfällen hittar vi honom stående på Rigshospitalets tak hyttande med näven och skrikandes "Danskjävlar!"

I denna 4-diskutgåva finns båda säsongerna av "Riket" med. De innehåller fyra avsnitt var och totalt är det alltså åtta avsnitt. Tyvärr är inte slutet helt ultimat då det från början var tänkt att det skulle bli en säsong till. Innan den spelades in så avled dock både Ernst-Hugo Järegård och Kirsten Rolffes som spelar Fru Drusse, hon som ser den gråtande flickan.

"Riget" är också väldigt speciellt filmat. Lars Von Trier är ju känd för sin Dogma-stil. När jag såg serien så var det med skräckblandad förtjusning. Dels för att den är så otroligt bra gjord men dels för att den faktiskt är rätt äcklig. Jag kommer till exempel inte att göra om misstaget att äta samtidigt som jag ser den igen…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är det inte heller något fel på. Vi får två dokumentärer. Dels "I Lars Von Triers fodspor" som är en bakom kameran-dokumentär och dels "I Lars Von Triers rige" som är ett porträtt av Lars Von Trier från dansk TV. Dessutom får vi även en massa kul reklamsnuttar som tydligen är baserade på "Riket". Riktigt hur eller varför förklaras inte men så ska det tydligen vara.

Utöver allt detta så får vi också kommentarer av bland annat Lars Von Trier till en del avsnitt.


TRE SAKER

1. Det fanns alltså planer på en tredje säsong av "Riket" och det känns otroligt trist att den inte blev av. Det hade varit kul att se hur allt slutade. Men, när det nu är så att varken Ernst-Hugo Järegård och Kirsten Rolffes finns med oss är det helt rätt beslut att skippa säsong 3. Det hade aldrig funkat utan dom. Det skulle dock vara kul att se det manus som sägs existera.

2. Stephen King gjorde 2004 en amerikansk version av "Riket" med titeln "Kingdom Hospital". Den har, inte helt oväntat, en hel del gemensamt med originalet men det är även en hel del som skiljer de två versionerna åt.

3. Jag har visserligen inte sett allt som Ernst-Hugo Järegård gjort men jag har svårt att se en roll som skulle passa honom bättre än den som överläkaren Helmer. Jag får nästan gåshud av att bara tänka på när han står där på taket och skriker "Danskjävlar!". Så bra är han.


HANS-ÅKE LILJA (2007-04-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2004
Bolag: Zentropa
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarer med bl.a. Lars Von Trier, "I Lars Von Triers fodspor" - bakom-kameran-dokumentär, Vanvettig reklam baserat på "Riget", "The Shiver" - musikvideo, I Lars Von Triers rige - Porträtt från Dansk TV
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA