En film med många misstänkta

FILMEN

Wallander är tillbaka i ytterligare en film och den här gången är det mordet på en svart man som hamnar på Kurts bord. Mannen hittas i en godsvagn på en tågstation i Polen men då man kan räkna ut att han måste hamnat i den i Ystad skickas han tillbaka dit varpå Kurt får i uppgift att ta reda på vad som hänt honom.

Ganska snart faller misstankarna på en känd före detta rasist. Han tas in på förhör men nekar naturligtvis. Och när sedan en annan man kommer in och erkänner mordet och dessutom har information som bara mördaren borde kunna ha ser det hela rätt uppklara ut även om Kurt är tveksam.

Samtidigt drar det ihop sig till val i Sverige och även i Ystad är kampanjerna i full gång. För socialdemokraterna är det Kenneth Nilsson, en gammal barndomskamrat till Kurt, som är den största profilen. Frågan är bara om han, som så många andra politiker, också har några skelett i garderoben…

I "Afrikanen" har man verkligen lyckats lägga ut många spår som alla, om korten faller åt det hållet, skulle kunna leda fram till mördaren och Kurt har med andra ord en tuff utmaning framför sig. När det sedan dyker upp en höjdare från Stockholm och i stort sett tar över utredningen blir det knappast bättre. Farzan Keyhan som han heter spelas av Shebly Niavarani och jag är verkligen kluven till hans insatser i filmen. Ibland känns han klockren som översittare men ibland faller han istället platt.

En annan sak som blir lite underlig är Linda och Stefans förhållande. Under utredningens gång träffar de nämligen en tjej som Stefan strulat lite med och Linda reagerar som om de två hade ett förhållande och Stefan nu varit otrogen. Som tittare känns det nästan som om man missat en film där de två äntligen bestämt sig för att inleda ett förhållande. Nu när de inte gjort det känns Lindas reaktion minst sagt överdriven.

Annars är "Afrikanen" riktigt bra. Framför allt för att det finns så många möjliga misstänkta och det är inte förrän det hela avslöjas som man verkligen vet vem den skyldige är.


EXTRAMATERIALET

Biografier och en trailer för nästa film får vi som väntat. Dock är det inte nästa DVD-film ("Den svaga punkten") utan den film som var näst på bio när DVD:n släpptes, "Mastermind" vi får en trailer för. Dessutom får vi vad man kallar en bakom kulisserna-film. Detta visar sig dock vara en engelsk trailer för alla de 13 filmerna som ingår i första omgången. Rätt välgjord dock och det är kul att se de engelska titlarna på alla filmerna.


TRE SAKER

1. Rättsläkaren identifierar den döda kroppen via ett foto på den man som man tror att det är. Känns väldigt billigt.

2. När jag såg filmen funderade jag på om de första 13 filmerna man spelade in spelades in i rätt ordning eller om man blandade scener från alla filmerna. Det känns dock som om både Krister Henriksson och Johanna Sällström kommer mer och mer in i sina roller.

3. Namnet Farzan kanske inte var så genomtänkt i och med att det hela tiden låter som om de ropar på "farsan" när de ropar på honom.


HANS-ÅKE LILJA (2005-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Biografier & Trailer på kommande Wallander-film, Mastermind samt bakom film.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA