Den unge Kurt Wallander är tillbaka

FILMEN

Som i första säsongen är det Adam Pålsson som spelar Kurt Wallander och säsong tar vid där första säsongen slutade… eller nästan i alla fall. Utredningen av Kurts tidigare chef Hembergs död görs och Kurt håller inte med vad man kommer fram till. Han har till och med hållit sig hemma och är inte säker på att han vill jobba vidare som polis. Men så rycker han upp sig, flyttar ihop med sin flickvän Mona och går tillbaka till jobbet för att utreda vad som till en början ser ut som en smitningsolycka. Problemet är bara att den döde är en av två bröder som runt tio år tidigare slog ihjäl sin lärare på ett brutalt sätt. Kan detta vara hämnd?

Jag gillar Kurt Wallander och jag gillar Adam Pålssons tolkning av honom. Han har piggnat till och känns inte så trött som i första säsongen. Det stora problemet är språket. Jag förstår faktiskt inte varför man 2022 väljer att göra det på engelska samtidigt som det ska utspela sig i Sverige med svenska platser och svenska namn. Satsar man på en internationell marknad? Det hade man ändå kunnat göra om man talat svenska och sen textat eller dubbat till utlandet. Jag tvivlar starkt på att folk i USA eller England är väldigt imponerade över våra svenska skådespelares engelska.

Så, säsongen engagerar och jag gillar upplägget och handlingen men retar mig lite på att de pratar engelska. Men trots det är de sex avsnitten väl värda att se. En liten sak som jag blir fundersam över är också varför man gett serien en så dyster stil. Alla bilder över städer är gråa och deprimerande. När folk sitter på kontor så är bara de absolut nödvändigaste lamporna tända vilket känns lite underligt. Alla som varit på någon form av kontor vet att det finns lampor i taket och att släcka dessa ger det hela ett dunkel som känns lite udda. Fast å andra sidan blir det rätt snyggt rent visuellt…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Yasen Atour som spelar Reza Al-Rahman får större utrymme här.

2. Kurt är inte lätt att leva med det är en sak som är klart.

3. Nu vill jag ha en tredje säsong. Vi lämnas med en hel del lösa trådar…


HANS-ÅKE LILJA (2022-02-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA