Nystart med nya karaktärer

FILMEN

Krister Henriksson är tillbaka som Kurt Wallander i 13 nya filmer. Den första heter "Hämnden" och en hel del har förändrats sedan senaste filmen. Borta är Stefan (tog ju livet av sig i filmen innan). Borta är Linda Wallander (Johanna Sällström tog livet av sig på riktigt). Kvar är dock Kurt och även om han är sig lik tycker jag han blivit äldre. Han har blivit sliten, lite plufsigare ut och framförallt är han arrogant och rätt otrevlig.

Vi får även två nya karaktärer som ska täcka upp för Stefan och Linda. Nina Zanjani och Sverrir Gudnason spelar de nyutexaminerade poliserna Isabell och Pontus som anländer till Ystadspolisen vid sämsta tänkbara tillfälle. Natten innan har en kraftstation sprängts och nu står hela Ystad utan ström. Dessutom är det tumult i centrala Ystad då Muhammedutställningen är på besök. Detta i sin tur leder fram till att den ansvarige för utställningen mördas i sitt hem. Frågan är om det finns något samband, eller kan det vara slumpen att mordet sker samma natt som kraftstationen sprängs?

"Hämnden" premiärvisades på bio innan den släptes på DVD och det märker man rätt snart. Allt känns mer påkostat och fartfyllt. Dock så har Kurt blivit riktigt trumpen och arrogant och rent ut av otrevlig och då speciellt mot Isabell. Jag skulle nästan vilja gå så långt som att säga att han är en mansgris vilket jag inte upplevt honom som tidigare.

Annars får de nya karaktärerna rätt lite plats såhär i första filmen. Gissningsvis kommer de att utvecklas allt eftersom filmserien fortlöper men nu ligger fokus på Kurt själv och filmens övriga handlingen. Dock dyker det upp ytterligare en ny karaktär, åklagaren Katarina spelad av Lena Endre och här skulle det inte förvåna mig om vi får se en relation som utvecklas till att de blir mer än bara kollegor.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film som framförallt fokuserar på första filmen ("Hämnden") men även berör serien i stort. Vi får höra från de inblandade och se hur vissa av scenerna spelades in. Välgjort och intressant även om det med sina knappa 20 minuter känns lite kort. Det enda som saknas är ett större grepp om hela filmserien men det kanske kommer på film 26? Vi får även trailers till film 1–15.


TRE SAKER

1. Vi får ingen förklaring till varför Linda försvunnit vilket känns lite konstigt. Något borde de väl kunnat hitta på.

2. Det känns lite överdrivet att man gjort SÄPO-poliserna så otroligt dumma. Man tappar här lite av trovärdigheten i filmen.

3. "Hämnden" är den enda av denna omgångs 13 filmer som går upp på biograferna.


HANS-ÅKE LILJA (2009-05-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakomfilm & Trailrar
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA