Jacob Eklund som jokern i leken

FILMEN

"Jokern" är titeln på den 12:e filmen om Wallander och just här är betydelsen av Joker tudelad. Dels dyker Jakob Eklund upp som Malmöpolisen Frank Borg, en tuffing som Stefan genast fattar tycke för och dels är Jokern en restaurang som den kvinna vars mord Wallander och de andra utreder jobbade på. När det gäller Frank finns det dock en hel del obesvarade frågor…

Kvinnan hittas skjuten i huvudet på stranden utanför den restaurang hon driver och det enda vittnet är hennes sjuåriga dotter Cleo som tyvärr bevittnar hela avrättningen. Då andra vittnen sett krogkungen Hansson i faggorna tar Wallander och hans team alltså hjälp av Frank Borg. Frank har dock sina egna metoder och han och Stefan förhör folk på minst sagt tvivelaktiga sätt. Hela tiden måste de även se till att inget händer Cleo som är det enda vittnet. Man gissar nämligen att mördaren vet om att hon finns och att hon sett honom i samband med mordet.

"Jokern" är en av de mer actionfyllda filmerna och det är framförallt Stefan och Frank som står för det. Frank drar med sig Stefan på saker som inte alltid är så bra för honom och som han får lida för senare. Jag gillar dock att Stefan är lättpåverkad. Det passar hans karaktär och gör definitivt filmen mer spännande. Frank själv är det svårt att få något grepp om. Är han reko fast han använder olagliga metoder eller är han en simpel buse som borde buras in?

Jakob Eklund passar riktigt bra när han här tillåts att spela lite elak och inte bara behöver vara skötsam som han är i "Johan Falk"-filmerna. Dessutom ser han mycket bättre ut i skägg, tuffare. Även Leif Andrée är riktigt bra som Hansson. Själva handlingen är full av vändningar och hela tiden ändras förutsättningarna när man tror sig veta vem som är god och vem som är ond. Vem som är den skyldige. Allt detta gör "Jokern" till en riktigt bra Wallander-film som är fullspäckad med action.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är bakom kulisserna-filmen och biografierna som finns på de flesta andra Wallander filmer plus en trailer för nästa film.


TRE SAKER

1. Det är stora kontraster mellan Frank från Malmö och Wallander från Ystad. Wallander är den lugne och ordentlige medan Frank är rebellen. Blandningen funkar dock väldigt bra i filmen.

2. Barn brukar inte alltid bli så bra i filmer men Nadja Qrunell är riktigt bra i rollen som Cleo. Hon kan verkligen konsten att se rädd ut. Bra jobbat.

3. Nyberg som är polisens tekniker blir mer och mer som hämtad ur "CSI" vilket jag gillar. Det är precis vad svenska polisfilmer behöver mer av.


HANS-ÅKE LILJA (2006-11-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Biografier & Trailer på kommande Wallanderfilm
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA