En riktigt bra nystart för Falk

FILMEN

Johan Falk är tillbaka. Det är fem år sedan "Den tredje vågen" som är den tredje filmen om Johan Falk släpptes och den här gången heter filmen "Johan Falk: Gruppen för särskilda insatser". Den är dessutom den första av inte mindre än sex nya filmer om Johan Falk.

När vi kommer in i handlingen har Falk just kommit tillbaka till Sverige från Bryssel där han jobbat med Interpols polisverksamhet under fem år. Nu är han tillbaka i Sverige och har fått anställning i gruppen för särskilda insatser, GSI. Redan första dagen får han följa med när GSI ska ta en knarklangare som ska sälja ett stort parti knark. Aktionen går som planerat men Falk misstänker att allt inte är som det ska vilket snart visar sig vara sant.

Allt detta är en manöver som GSI skapat med hjälp av sina informatörer för att ett gäng värdetransportrånare, De okända sex ska gå i deras fälla. Allt går dock inte som planerat och en i GSI mördas under en utryckning. Falk får då hans infiltratör på halsen och frågan är om han kan lita på honom. Det enda han har att gå på är att Lisa, som informatörens täcknamn är, påstår att han är den han är. I alla offentliga handlingar är Lisa en tungt kriminellt belastad individ.

"Johan Falk: Gruppen för särskilda insatser" är som sagt den första av sex nya filmer om Johan Falk och jag ska inte sticka under stolen med att jag var lite orolig för att det skulle ha gått inflation i Johan Falk nu när man producerat så pass många filmer. Fortsätter det som i den här filmen är denna oro dock obefogad. "Johan Falk: Gruppen för särskilda insatser" är riktigt bra och mycket mer modern än de tidigare filmerna. Den känns fräsch, välgjord och riktigt intressant.

Rollen som Johan Falk spelas som vanligt av Jakob Eklund och han visar här att han inte glömt bort sin karaktär trots att det gått fem år. Lite stel blir han fortfarande i de känslomässiga scenerna men annars är han väldigt bra i rollen som Falk. Han har stil och han har integritet samtidigt som han inte är perfekt. Han är mänsklig.

Förutom Eklund dyker en massa kända ansikten från de tidigare filmerna upp. Både Marie Richardson och Hanna Alsterlund är tillbaka som hans sambo Helén och hennes dotter Nina vilket är kul även om de, i just den här filmen, fått rätt små roller. Dessutom är flera av de poliser vi lärde känna i de tidigare filmerna tillbaka och spelas då av samma skådespelare. Och jag måste verkligen gratulera skaparna av "Johan Falk: Gruppen för särskilda insatser". Att man lyckats får tillbaka så många skådespelare är verkligen ett plus för filmen. Jag väntar med spänning på nästa film…


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial tyvärr.


TRE SAKER

1. Enligt omslaget ska filmen bygga på riktiga polisfall vilket känns spännande.

2. Se gärna "Noll tolerans", "Livvakterna" och "Den tredje vågen" innan ni ser "Johan Falk: Gruppen för särskilda insatser". Det är aldrig fel att veta mer om Falks bakgrund.

3. Jag hoppas verkligen att man orkar hålla kvalitén från den här filmen uppe i de kommande fem filmerna. Då kan serien bli riktigt bra.


HANS-ÅKE LILJA (2009-09-23)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (19)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA