Alldeles för mycket omgjort

FILMEN

Det kan vara problematiskt att göra en 90-minutersfilm av en hel roman. Efter att ha sett alla, hittills släppta, filmer i Maria Wern-serien så kan jag enkelt säga att här har man inte klarat av att gå från bok till film. Nu är i och för sig inte böckerna heller superbra, men åtminstone bättre än filmatiseringarna.

I senaste filmen, "Svart fjäril", blir först ett medium mördad och sedan en pensionerad och välkänd barnpsykolog. Båda kvävs med en plastpåse och blir sedan innebrända då mördaren tänder eld på deras bostäder. Maria Wern (Eva Röse) och hennes gäng med Hartman (Allan Svensson), Ek (Ulf Friberg) och Arvidsson (Peter Perski) tar så klart an morden som ser ut att bli fler. På sidan om får man bland annat följa Arvidssons relation till hans syster som han nyligen fått kontakt med och mycket mer än så är det inte.

Det som stör mig allra mest med den här filmen är att boken till stor del utspelar sig Örebro, det har man plockat bort helt och hållet i filmen. I stället har man förlagt händelserna till Gotland och Jönköping. Redan där blir jag störd och sitter i stället och irriterar mig på allt de har gjort om. Det finns nästan ingenting som stämmer överens med romanen, otroligt irriterande. Precis som tidigare filmer är inte heller denna vidare spännande, det blir inte lite nervkittlande förrän vid upplösningen.

Och också precis som tidigare är det Allan Svensson som lyser mest smed sina insatser.

Tyvärr är det så att filmerna om Maria Wern inte alls är speciellt sevärda. Eller så anser jag bara att det är på det viset för att jag har läst alla Anna Janssons böcker och därför vill ha det på ett speciellt sätt i filmerna. Det tråkiga är att man inte lyckas fått ihop någon vidare spänning och jag upplever att massproduktionen lyser igenom lite för tydligt, att filmerna inte är så välgjorda som de hade kunnat vara.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I en scen har polisen spärrat av och utanför avspärrningen står det folk och fotograferar. Då säger en polis "Håll avstånd. Ta gärna kort men håll er utanför." Jag tror inte att en polis säger så, "ta gärna kort".

2. Massa kända ansikten även i pyttesmå roller som känns obetydliga, det ger filmen extra krydda.

3. I böckerna har Per flyttat till Örebro för att komma över sin olyckliga kärlek till Maria. Det finns inte ett uns av den biten i någon av filmerna. Konstigt.


MARIA EREMO (2011-08-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Tema: Svenska deckare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA