Bra nystart för Wallander

FILMEN

I och med "Innan frosten" går Kurt Wallander in i en ny era. Borta är Rolf Lassgård och in kliver Krister Henriksson. Wallander själv har blivit något av en renlevnadsmänniska och gått ner en hel del i vikt. Om detta gjorts för att steget från Lassgård till Henriksson ska kännas mer naturligt låter jag vara osagt men det är svårt att bortse från det när man ser filmen och Wallanders kamp för att hålla konditionen uppe och Whiskyn borta.

"Innan frosten" är en rätt bra introduktionsfilm till vad som till slut skulle bli en hel drös med filmer om Wallander med Henriksson i huvudrollen. Vi får bekanta oss med honom och vi får reda på att han har en dotter som han försummat för sitt jobbs skull. Dottern Linda spelas av Johanna Sällström och hon är som vanligt riktigt bra.

Fallet som Wallander får ta tag i här (och som även är Lindas första fall som polis) handlar om så vitt skilda saker som uppbrända svanar, mord, homobröllop och barndomskamrater. Allt detta lyckas man väva samman till en rätt intensiv och spännande film. Det enda som ligger filmen lite i fatet är just att den innehåller så mycket. Emellanåt blir det nästan för mycket på en gång med fallet, relationen till dottern plus att man samtidigt ska bekanta sig med alla karaktärerna vi ser. Inte helt lätt alltid.

Trots detta är jag ändå nöjd med filmen och att Henriksson är hästlängder bättre än Lassgård som Wallander råder det enligt mig inte det minsta tvivel om.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film där vi får höra om inspelningen samt tankar om Wallander från de inblandade i filmen och Henning Mankell som skapat karaktären. Rätt intressant även om den avslöjar alldeles för mycket om man skulle se den innan filmen.

Dessutom får vi en trailer för nästa film i serien samt biografier över de inblandade.


TRE SAKER

1. I rollen som Ann-Britt Höglund ser vi Angela Kovacs som senare fick en egen polisfilmserie med "Irene Huss"-filmerna.

2. Förhållandet mellan far och dotter Wallander är minst sagt underligt. Ibland verkar de hata varandra och ibland verkar de gilla varandra…

3. Det är lite synd att Douglas Johansson och Angela Kovacs inte får mer plats för sina karaktärer Martinsson och Ann-Britt Höglund. Just nu känns de väldigt anonyma.


HANS-ÅKE LILJA (2005-06-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Bakomfilm och Biografier
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA