En bortslarvad gangsterfilm

FILMEN

"Tommy" handlar om Estelle vars pojkvän var med i ligan som begick det stora rånet på Landvetter flygplats. Efter rånet flydde han och Estelle och fram tills nu har de hållit sig undan. Nu är dock Estelle tillbaka för att kräva Tommys del av bytet från hans tidigare kumpan Bobby. Frågan är bara om Tommy som Estelle säger är på väg till Sverige även han eller om han faktiskt är död som det också antyds. Hur som helst blir det kaos i den undre världen när Estelle nu helt plötsligt ska ha tio miljoner utbetalt. Bobby sliter med att få fram pengarna medan stans maffiaboss erbjuder Estelle sitt stöd, men med tio miljoner på spel, kan man då lita på någon?

Filmens upplägg bådar gott och att man givit den lite verklighetsanknytning genom Landvetterrånet gör det inte sämre, men någonstans på vägen tappar den bort sig. Det blir rörigt och skådespelarna känns oengagerade. Dialogen känns krystad och Estelle otroligt tuff i en värld som för henne är ganska ny då det tidigare varit Tommy som styrt allt.

Skådespelarmässigt finns det ljuspunkter och det finns begränsningar. Moa Gammel funkar som Estelle till en början men sen känns hon lite som om hon bara har ett läge. Det är tårar och ett slitet utseende och efter en stund känns det inte speciellt spännande längre. Hennes dotter tillåts aldrig spela ut utan blir mest en statist men enstaka repliker. Ola Rapace gör Bobby bra men karaktären används inte fullt ut. Han skulle kunnat få en mycket större roll och då förmodligen lyft filmen. Johan Rabaeus spelar maffiabossen som ibland gnistrar till och är ordentligt obehaglig men oftast är han bara en gammal man som gillar att röka lite gräs och ta en whiskey.

Tyvärr blir "Tommy" bara en parentes ibland alla polisactionfilmer som släpps i Sverige och kanske är det mer rätt att kalla den för en gangsterfilm då polisen är ungefär lika mycket statister som Estelles dotter.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Tyvärr saknar filmen de trovärdighet den skulle behöva för att bli riktigt bra.

2. Alla dessa återblickar som Estelle har känns helt meningslösa.

3. Trots att jag sett mycket film har jag aldrig tidigare sett någon bindas fast på en spis som sedan sätts på som tortyrmetod…


HANS-ÅKE LILJA (2014-07-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (2/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA