Välgjord ungdomsfilm

FILMEN

"Hata Göteborg" är en typisk ungdomsfilm i samma stil som "P.S. Sista Sommaren" och "G" med det undantaget att den är mer anpassad för 2000-talet med de problem som finns nu.

"Hata Göteborg" handlar om ett kompisgäng som egentligen inte är så bra vänner. Det är mest Jonas som bestämmer vad de andra ska göra och den egentliga anledningen till att de hänger ihop är att ingen har mod nog att säga ifrån. Jonas styr gänget med järnhand och att slåss och provocera folk är en stor del av gängets vardag.

Så en dag dyker Svantes kusin Isak från just Göteborg upp och förändrar allt. Han är öppen och har lätt för att få kontakt med folk. Han visar gänget att det finns så mycket mer än bara supa och slåss men framför allt behandlar han dem med respekt och han tror på dem.

Naturligtvis blir det konflikter i och med att Isak mer och mer tar över Jonas roll som den självklare ledaren.

Så, medan Isak får med sig gänget på strandfester och visfestivaler jobbar Jonas för att gänget ska få följa med Helsingborgs huliganer när de ska slåss med Göteborgs huliganer. Det hela slutar med att Jonas får som han vill. En i gänget råkar riktigt illa ut och Isak blir den som får skulden…

"Hata Göteborg" är visserligen en lågbudgetfilm men som sådan är den väldigt välgjord och underhållande. Visst, karaktärerna är lite överdrivna men Jonas är verkligen den där mobbaren som finns i stort sett i varje klass. Vi har alla råkat ut för honom mer eller mindre och Nicolaj Schröder som vi senast såg i "Hej hej sommar" är helt underbar i rollen. Även de övriga gör bra ifrån sig och då speciellt Melker Henningsson som Svante. Han gör sin roll otroligt bra.

Trots att jag inte ser mig själv som ungdom uppskattade jag "Hata Göteborg" och jag tror att regissören Robert Lillhonga kan gå en lysande framtid till mötes om han spelar sina kort rätt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett gäng bortklippta scener som faktiskt är rätt kul att se. Speciellt gillar jag den där en kille framför en visa på visfestivalen. Hur kul som helst.

Det finns även lite tabbar och annat kul som skett under inspelningen bland extramaterialet. Även det är kul att se.

Något som inte är så kul är kortfilmen "Elvismackan" som ligger med bland extramaterialet. Personligen förstår jag inte riktigt vad den handlar om. Vi får se en kille som får så mycket sex att han inte tror det är sant. Vi får samtidigt se några osammanhängande klipp av hur han kraschar med sin bil. Min gissning är att han kraschar och i dödsögonblicket upplever det vi får berättat…men jag är som sagt inte säker…


TRE SAKER

1. I en scen ska Jonas berätta för Rogge hur dålig han tycker att han är och häver i ilska ur sig något i stil med "Vi spelar i Korpen, i den sämsta divisionen, vi är det sämsta laget och du är sämst i laget. Fattar du hur dålig du är?" Say no more…

2. Jag hade lite svårt att förstå att det verkligen var Nic Schröder som spelade Jonas. Tidigare har jag bara sett honom i "Hej hej sommar" med ungarna och där har han en helt annan roll.

3. Det var även Nic Schröder som sjöng landsplågan "Hej hej Monica" för några år sedan.


HANS-ÅKE LILJA (2007-09-13)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA