Vänskap, gott och ont

FILMEN

"Bäst före" handlar om tre män, Bosse, Lennart och Anders och en resa de gör både fysiskt och i sina livssituationer. Bosse (Brasse Brännström) är nypensionerad och dessutom har hans fru lämnat honom för en annan man. Han har en dålig relation med sin dotter som han tycker tagit fruns sida i skilsmässan. Lennart (Kjell Bergqvist) är skolchef och trots att han är gift kan han inte låta bli att flörta med andra kvinnor, både på datingsajter och i verkliga livet. Dessutom har han just fått reda på att han har prostatacancer. Anders (Göran Ragnerstam) är en förtidspensionerad bitter och snål man som är övertygad om att han kommit på ett nytt banbrytande TV-program. Problemet är bara att ingen annan håller med honom.

Tillsammans spelar de tre vännerna på V75 varje vecka och så till slut vinner de. Inte mycket men det räcker till en kryssning till Åbo. Väl där dyker en gammal bekant till Bosse, Anna (Ewa Fröling), upp och samtidigt som hon och Bosse börjar hitta tillbaka till det de hade för många år sedan sätts de tre vännernas vänskap på prov.

Filmen som till en början framställs som en komedi är faktiskt djupare än den först verkar. Den avhandlar en del viktigt och seriösa ämnen såsom ensamhet, kamratskap, svek och familjen. Brasse är suverän som den äldre herren. Han ser verkligen gammal och sliten ut. Han är ihopsjunken och jag köper direkt rakt av att han är en man som bär på ett tungt bagage. Rollen som Lennart är som gjord för Kjell. Han är arrogant, skrytig och lite för mycket (den typen av karaktärer som vi gillar att se Kjell spela) men han har också ett varmt hjärta under ytan även om det är svårt att se det. Anders spelas även han bra av Göran men här är det svårare att känna för honom. Anders är snål, envis, skrytsam och ljuger rätt friskt. Han är en rätt jobbig person som även han har ett varmt hjärta under ytan men hans sitter om möjligt ännu längre in än Lennarts. Men detta betyder inte att inte Göran gör ett bra jobb med karaktären. Tvärt om. Anders ska vara jobbig och det är han.

Man lyckas få till en rätt intressant film som har komiska inslag, seriösa inslag och en del lite sorgliga inslag. Jag gillar den och måste faktiskt erkänna att den underhöll mig mer än jag trodde den skulle göra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Annas mamma är riktigt rolig.

2. Brasse ser verkligen gammal ut. Vi som växte upp med "Fem myror är fler än fyra elefanter" känner knappt igen honom.

3. En rolig scen är när Bosses fru är hemma i deras hus och sätter gula post-it-lappar på alla saker hon ska ha med sig i skilsmässan och Bosse frågar henne om hon vill ha tapeterna i sovrummet.


HANS-ÅKE LILJA (2013-07-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA